sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Firmin – ce aduce "şoarecele de bibliotecă"


(foto: Sam Savage, autorul lui Firmin)

Scriitură inteligentă, deghizată în povestea unei vieţi. Pasaje care provoacă râsul şi cuvinte care sună un pic a tristeţe, trimiteri literare dar fără preţiozităţi... totul într-o sarabandă concepută de Sam Savage, absolvent de filosofie la Yale (şi doctor în aceeaşi disiciplină).

Firmin este ceea ce s-ar numi la noi un „şoarece de bibliotecă”. Cărţile reprezintă o parte importantă din viaţa lui. Devorează cărţile, capitol după capitol. Doar că vorbim de sensul propriu. Mai exact, Firmin este un şobolan care a văzut viaţa în subsolul unei librării din Boston. Roade cărţi şi brusc descoperă că le poate citi! Deja gusturile i se rafinează, distinge o carte bună, simte bucuria pe care i-o transmite literatura de calitate. Doar că, deşi a ronţăit ori a citit mii de cuvinte, el nu poate vorbi...
Prietenia cu oamenii îi provoacă momente de fericire dar şi deziluzii. Firmin însuşi este un amalgam de vise şi speranţe. Un erou picaresc, care provoacă râsul ori surprinde prin gândurile emise. O mică bijuterie în care vezi scotocirile pe care le aduce lectura. O declaraţie de dragoste către cărţi.

Firmin înseamnă romanul de debut al lui Sam Savage iar debutul literar s-a săvârşit la 67 de ani.
Savage a început să scrie primele pagini dintr-o suflare, de parcă erau dictate de o voce interioară. De abia a doua zi a "ştiut" că eroul cărţii era un şobolan. Nu vorbim de Stuart Little, ci de ceva mult mai profund, cu tonuri care se întind de la luminos către înnegurat, trecând prin tot soiul de nuanţe de gri - un fel de David Copperfield al rozătoarelor. Câteodată sarcastic, mai apoi duios - un amestec fascinant. Iertat îmi fie entuziasmul dar nu mă pot abţine :)

Autorul a început Filosofia la Yale, apoi a petrecut câţiva ani la Paris. A urmat Heidelberg, unde şi-a continuat studiile de filosofie. S-a întors la Yale şi şi-a făcut doctoratul. A lucrat într-o tipografie, într-un atelier de biciclete dar cel mai mult i-a plăcut să aibă o ambarcaţiune de pescuit. Străbătea în fiecare zi mile după mile, căutând scoici şi stridii. Se simţea liber. Spune despre el că în tot acest timp "attempted to write, pretended to write, and often really did write."

Acum trăieşte în Madison, Wisconsin, şi îi place să facă lungi plimbări pe malul lacurilor, să vadă filme, să citească. Nu îi place jargonul, mai ales exprimarea ţeapăn-arogant-academică şi visează la o zi când, într-o bună dimineaţă, niciunei maşini din oraş nu îi va porni motorul.

Spania şi Italia sunt ţări în care Firmin (tradus ca Firm-N, respectiv Firmino. Avventure Di Un Parassita Metropolitano) s-a vândut atât de bine încât a ameninţat supremaţia unor autori precum Steven King ori Ken Follett, în vara care a trecut.

Presentación Firmin – en español




and in british



Aştept cu mare interes varianta în limba română, care va fi lansată de Polirom – ieri am văzut că este anunţată pe pagina de „cărţi în pregătire”.

11 comentarii:

simonacratel spunea...

Iti multumesc frumos pentru cuvinte. (Stii la care ma refer)

Simona

to-morrow spunea...

Stiu, stiu :). Le meriti, fiindca iti pui timpul in slujba a ceva atat de frumos: literatura.

Anonim spunea...

Fan Club Sobolanul :)

to-morrow spunea...

@Adina: da, da, sa facem un Fan Club. Tu ai fost cu ideea, deci sa te ocupi si de site-ul lui :)

Anonim spunea...

Ai tulai si valeu :)

to-morrow spunea...

Si vezi sa fie un site/blog in culori vesele, nu gri-sobolan :)

Anonim spunea...

Roshu propagandistic e bine? :)

to-morrow spunea...

E bine, dar nu numai rosu; sa pui si niste ochelari cu lentile roz, ca Firmin sa vada viata in roz :)

Anonim spunea...

Vai saracul :D Asta cred ca ar fi ultima lovitura pt mititelul de el.

to-morrow spunea...

Chiar: pe site, un teanc de carti numai bune de "rontait" si, deasupra, o pereche de ochelari cu lentile roz. Ar catifela orice lectura :)

Anonim spunea...

Chiar fain :) Daca m-as pricepe la desen...