vineri, 25 aprilie 2008

Gata cu complexele: cum sa vorbim convingator despre carti pe care nu le-am citit

Cum sa vorbim despre cartile pe care nu le-am citit (carte tradusa si la noi, la editura Polirom)
Comment Parler des Livres que l’on n’a pas Lus/ How to talk about books one has not read

Pierre Bayard, profesor de literatura si psihanalist, sustine in paginile scrise ca daca nu ai citit o anumita carte, aceasta nu te impiedica sa porti o conversatie interesanta despre ea.
Exemplificand cu nume de scriitori precum Graham Greene, Oscar Wilde, Montaigne sau Umberto Eco, autorul descrie mai multe feluri de goluri in lectura: de la carti de care nu ai auzit niciodata pana la carti pe care le-ai citit dar le-ai uitat. El recunoaste ca face referire adesea (cand vorbeste cu studentii sai sau intr-o simpla conversatie ori cand scrie cate ceva) la carti pe care nu le-a citit vreodata.
O opinie despre o carte poti sa ti-o formezi doar rasfoind-o ori citind cateva pasaje din ea, citind cateva recenzii ori ascultandu-i pe altii care au citit-o, afirma Bayard (spre deliciul unora si stupoarea altora).
Creativitatea e totul, sustine autorul. El ii sfatuieste pe cei care nu au citit o anumita carte sau nu-si mai amintesc mare lucru despre ea, sa dea dovada de creativitate cand vorbesc despre lucrarea respectiva.
Bayard afirma ca vrea sa ii ajute pe oameni sa nu se mai simta vinovati ca nu au citit cartea cutare. Dupa cum specifica, el vrea sa ii elibereze pe unii intelectualii francezi de un tabu: acela de a recunoaste ca doar au rasfoit opera lui Proust. Pentru ca unii i-au marturisit ca s-au simtit traumatizati in scoala, cand li s-a spus:”Trebuie sa citesti toata opera lui Proust” si au privit cultura ca pe un zid inspaimantator.
Mai jos se afla un exemplu dat de autor, un fel de “Lista lui Bayard

Carti pe care le-a inceput dar nu a reusit sa le termine :
Omul fara insusiri, Robert Musil
Ulise, James Joyce

Carti despre care i-a auzit pe altii vorbind:
Eneida, Virgil
Oliver Twist, Charles Dickens

Carti pe care le-a citit dar le-a uitat:
Interpretarea viselor, Sigmund Freud
Lupul de stepa, Hermann Hesse

Carti despre care recunoaste ca nu stie nimic:
Retorica, Aristotel
Memorii, Joachim du Bellay

Trucurile lui Bayard

Cum sa vorbesti despre o carte pe care nu ai citit-o:
Evita detaliile precise. Nu recurge la o judecata rationala. Lasa-ti subconstientul sa exprime relatia ta personala cu lucrarea respectiva

Cum sa faci o recenzie:
Uita-te la carte, inchide ochii si incearca sa simti ce te-ar putea interesa la ea. Apoi scrie despre tine insuti

Cum sa vorbesti despre o carte cu autorul ei:
Rezuma-te la generalitati, fii ambigu si spune-i autorului cat de mult ti-a placut cartea sa.
In final, ce sa va mai spun? Cartea domnului Bayard a devenit bestseller si a starnit valva. Eu nu am citit-o, nici in original, nici in traducere; dar in spiritul lucrarii sale, am scris totusi despre ea!

Niciun comentariu: