miercuri, 24 decembrie 2008

„…E pe potriva omului”


Însemnarea de azi este pentru prietena A. şi pentru prietenele (necunoscute, dar tot prietene le socotesc) Amalia ,Donazz ,Ina,Sisiphe şi Simona
De fapt, pentru oricine trăieşte undeva, departe.

Caminante
Antonio Machado

(…)
Caminante, son tus huellas
el camino y nada más;
caminante, no hay camino,
se hace camino al andar.

Al andar se hace camino
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.

Caminante, no hay camino
sino estelas en el mar...


Călătorule

Călătorule, sunt urmele tale
drumul şi nimic mai mult;
călătorule, nu există drum,
drumul se face mergând.

Mergând doar croieşti cărare,
iar de te uiţi înapoi,
vezi poteca ce nicicând
n-ai s-o mai străbaţi, mergând.

Călătorule, nu există drum,
ci doar urme peste mare.

(în româneşte de Darie Novăceanu)

După cum spunea Machado tocmai în anul 1912, nu există un drum prestabilit – nu se prepară o reţetă care să fie bună negreşit pentru toată lumea. Cum ar fi să ţi se recomande: pune două grame de hotărâre, unul de noroc, unul de prudenţă şi unul de prieteni şi ai poţiunea reuşitei!

De fapt, tu îţi croieşti o cărare, care se lasă apoi cuminte undeva, în spatele tău. În aceste versuri poţi citi şi despre timp, ani ori alegerile făcute în viaţă, nu e doar un simplu „camino”. „Drumul se face mergând”...

Te aşterni la o asemenea călătorie, străbaţi o viaţă. Ajungi la o întretăiere – o iei la dreapta, la stânga? Nu poţi să te opreşti, chiar dacă plouă ori ninge viscolit. Ai o datorie faţă de tine: „drumul se face mergând”.

Mă gândesc aici la prietene care au avut curajul să cutreiere mii de kilometri şi să se aşeze undeva, departe. Da, curajul. S-au urcat într-un anumit tren, la un timp anume. Au traversat distanţe şi se află (sau vor ajunge) în ţări unde limba lor maternă o vorbesc doar acasă (dând un nou sens conceptului de „acasă”). Trebuie să fii puternic pentru a ajunge într-o depărtare şi mai ales pentru a rămâne acolo. Obstacole se înalţă peste tot: şi aici, şi acolo. Contează doar cum le ţii piept. Bucuriile, la fel – cresc brusc şi le întâmpini, te impregnezi de ele, indiferent de meridiane.

Închei cu vorbele scrise de Nikos Kazantzakis în Zorba Grecul. Le aştern în semn de preţuire şi de gând bun trimis tuturor celor care se află „acolo” :
"Mulţi caută fericirea mai presus de om; alţii mai prejos. Dar fericirea e pe potriva omului."

Later edit:

Mitul irlandezului care a plecat în lume să îşi găsească norocul e ilustrat, printre altele, de o înregistrare de acum 40 de ani cu The Dubliners. Muirsheen Durkin, un cântec despre emigrare. Solistul, Luke Kelly, a făcut parte din trupă încă din 1962, de la înfiinţare.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

mare dreptate ai, trebuie sa fii puternic sa pleci, dar trebuie sa fii si mai puternic sa si ramai!

ina bixade spunea...

Draga mea prietena din departare, ce frumos ai scris. Multumesc ca m-ai inlus in lista ta. Se spune ca cei care isi iau lumea-n cap si aleg sa traiasca in alta tara, au gena aventurii bine sadita in ei:) s-ar putea sa fie adevarata teorema asta, cel putin la mine,s-ar putea sa existe vreo 3 gene de astea:) craciun frumos si pe curind!

to-morrow spunea...

@ narcis: am tot respectul pentru cei care au avut taria sa o ia de la capat - au cautat si au gasit caramizile potrivite pentru a cladi o alta temelie, indiferent de geografie.
@ ina - tie ti se potriveste, din cate bag de seama, ce scria Lordul Tennyson in al sau Ulysses:
"I cannot rest from travel; I will drink
Life to the lees."
Cu drag.

Anonim spunea...

Danke. :)

Simona

ina bixade spunea...

Am uitat sa spun ceva foaaarte important si anume, faptul ca eu ii admir pe cei care au ales si ramas sa traiasca in Romania:) Cred ca a trai acolo iti trebuie intr-adevar mare curaj. (ne nervi tari nu mai zic:)

to-morrow spunea...

@ Simona: cu mare placere. Multe ganduri bune iti trimit!
@ina: eu nu as numi asta "curaj" , cel putin in ceea ce ma priveste. Mai degraba as cataloga-o drept o ne-actiune :)

Donazz spunea...

Fericirea e in tine, locul unde o gasesti (sau nu) e aleator.
Merci frumos, am primit versurile tale ca un cadou de Craciun.
Pupam si Craciun Fericiti!

to-morrow spunea...

@Donazz: multumiri ca ai ajuns pe aici. Cred ca, asa cum spui si tu, aceasta e esenta citatului din Kazantzakus: nu conteaza prea mult coordonatele geografice, ci "aluatul propriu", pentru predispozitia catre fericire. Craciun minunaaaaat!

sisiphe spunea...

mi s-a facut pielea de gaina :)
iti multumesc :) :*

to-morrow spunea...

@sisiphe: Sa ai multe culori frumoase in suflet, intotdeauna. Asa cum le gasesc pe blogul tau, insirate printre cuvinte.

Amalia spunea...

Mă rostogolesc pe iarba din poză, afară nu plouă şi îmi repet cele două versuri care m-au năucit: "călătorule, nu există drum, drumul se face mergând". Am să revin să le citesc iar şi iar. Am să revin să-ţi mulţumesc iar şi iar.

to-morrow spunea...

@amalia: iti daruiesc iarba verde si proaspata din poza, iar daca mergi printre copacii aceia, cu siguranta vei gasi raspunsuri la intrebari.

Amalia spunea...

Ce-mi place cum sună: caminante, caminante, caminante...

to-morrow spunea...

Are o rezonanta blanda cuvantul acesta. Parca te indeamna sa cauti ceva in orizont.

Antoaneta spunea...

Ahhhh, ce frumos, este unul dintre poemele mele preferate, am cartea lui Machado cu mine in Canada!

Imi place sa merg, sa calatoresc si s-o iau pe unde nu e voie, adica sa-mi fac drum;) Vad ca-l pomenesti si pe Tennyson undeva, de la el mi-am luat mottoul blogului!

Uite versiunea cantata a poemului, de catre un senior al cantecului spaniol: Joan Manuel Serrat (de fapt este catalan). Daca nu apare tot linkul cauta pe You Tube "Cantares" - JMS.

La Multi Ani!

Antoaneta spunea...

Hai ca-s adormita rau, uite adresa:

http://www.youtube.com/watch?v=Lj-W6D2LSlo

to-morrow spunea...

@ Antoaneta: multam pentru link, ascultat si placut.
Ce inseamna informatia... dupa ce mi-ai spus de Serrat, am gasit site-ul lui oficial, unde in partea de jos, la capitolul "Poetas" sunt si versuri si muzica (si poetii-sursa, evident). Inclusiv Machado. Superb!
Aici http://www.jmserrat.com/serrat/index2.html

Multumesc ca ai sosit in vizita pe aici si astept noi articole pe blogul tau!

Anonim spunea...

nu stiam ca trupa asta e asa de veche, insa i-am pus si eu pe blog (pe cel portughez, cred) cu Molly Malone, preferata mea. iubesc irlandezii, sunt oameni foarte buni si isi stiu lungul nasului. pe prietenia lor poti conta in orice situatie.

to-morrow spunea...

@coryamor: mie irlandezii mi se par niste oameni veseli si deschisi. astept sa vad ce impresii vei mai scrie tu din Irlanda.
Dar de Dubliners cantand cu Andre Rieu stii? http://www.youtube.com/watch?v=G5H50j4DHXk
Mie imi mai place mult "Irish Rover" http://www.youtube.com/watch?v=d9GXCSNkcqU
Gata, nu vreau sa te plictisesc cu atatea linkuri :)
Ma bucur doar ca si tie iti place Irlanda.

Anonim spunea...

nu ma plictisesti :)
in posturile mele despre irlanda nu prea scriu despre oameni ptr ca nu acolo i-am cunoscut cel mai bine, ci in portugalia. acolo am petrecut cel mai mult timp cu ei, iar excursia in irlanda a completat impresia pe care o aveam deja despre popor.