duminică, 4 ianuarie 2009

Poezie în epoca Obama


(sursa foto)
Poeta Elizabeth Alexander a fost aleasă pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului de către preşedintele Barack Obama. Ea va compune un poem pe care îl va citi la acest eveniment, pe 20 ianuarie.

Lumea literară din State a fost încântată de opţiunea pentru doamna Alexander. Şi de faptul că poezia va fi prezentă la învestitura preşedintelui (ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1997).

La 46 de ani, poeta Elizabeth Alexander se află în plină carieră literară. Cu volumul American Sublime, s-a numărat printre finaliştii de la premiul Pulitzer, secţiunea poezie, în 2006. Ceilalţi doi: Dean Young, cu Elegy on Toy Piano, şi Claudia Emerson, cu Late Wife – care a şi câştigat). Elizabeth Alexander a publicat patru cărţi de poezie: The Venus Hottentot (1990), Body of Life (1996), Antebellum Dream Book (2001) şi American Sublime (2005).

Fragmente din The Venus Hottentot , unde tratează aspecte legate de race şi gender, se pot citi aici. Iar una din creaţiile cu titlul Ars Poetica se află aici.

De peste 20 de ani, doamna Alexander este profesor la diferite universităţi de prestigiu din SUA. Din iulie va prelua conducerea Departamentului de Studii Afro Americane al Universităţii Yale.

Este pentru a patra oară în istoria Statelor Unite când poezia însoţeşte ceremonia de învestitură în funcţia de preşedinte. Ceilalţi trei poeţi care au participat cu poemele lor la depunerea jurământului sunt:

Robert Frost – la preşedintele John F. Kennedy, în 1961 (a recitat din memorie "The Gift Outright". Deşi compusese alt poem, cu titlul "Dedication", Frost nu a reuşit să vadă cuvintele de pe hârtie, din cauza luminii prea puternice. Avea 87 de ani. De fapt, "Dedication" este poemul de învestitură.)
Maya Angelou – la preşedintele Bill Clinton, în 1993 (poemul se poate citi aici)
Miller Williams – la învestitura din 1997 (poemul "Of History and Hope")

Aşadar, la 20 ianuarie vom asculta/citi poemul compus de Elizabeth Alexander. Ceremonia de învestitură a lui Barack Obama va costa 75 de milioane de dolari (din care oraşul Washington va aloca 47). Aproximativ două milioane de persoane vor participa la eveniment şi la defilare.

Închei cu finalul de la Ars Poetica #100: I Believe, de Elizabeth Alexander:

“Poetry (here I hear myself loudest)
is the human voice,

and are we not of interest to each other?”


Later edit:
Elizabeth Alexander citind câteva din creaţiile sale.
(Bloodaxe Books a lansat o carte-DVD: In Person: 30 Poets)

Niciun comentariu: