luni, 1 iunie 2009

Jurnal - Oana Pellea

Amza Pellea şi Ştefan Iordache "stăteau pe un nor de zaibăr şi râdeau". Parisul este "poezos". Oameni celebri sau oameni simpli se găsesc aşezaţi în pagini, alături de trăiri şi de amintiri.

Jurnalul Oanei Pellea cuprinde frânturi din perioada 2003 (când mama ei, Domnica, s-a stins)- 2009, gânduri pe care actriţa le-a aşternut pe hârtie. Oana Pellea are talent scriitoricesc, spun voci avizate precum Ioana Pârvulescu şi Radu Paraschivescu.

În această săptămână, Jurnalul va sosi în librării. Voi căuta cartea, pentru că Oana Pellea este o povestitoare înnăscută. M-au convins toate interviurile ei de până acum, în care creează imagini din cuvinte rostite fără pic de preţiozitate. Povesteşte cu drag, întotdeauna.

Fragmente din volum - aici.

Şi un reportaj, după conferinţa de presă.

9 comentarii:

Antoaneta spunea...

Mi-a trimis o prietena fragmente din jurnal, într-adevar, e foarte frumos scris. Oana nu e numai o actrita minunata, e si un om deosebit, integru si visator. O carte pe care mi-o doresc.

to-morrow spunea...

@Antoaneta: am intrebat azi intr-o librarie, inca nu se gasea. Pe site-ul Humanitas, la
http://www.humanitas.ro/humanitas/jurnal-2003-2009
exista sectiunea "Citeste cateva pagini". Dupa ce se va afla in librarii, cred ca vei putea comanda cartea de pe site.

Citez dintr-o pagina: "Tata mi-a spus ca, daca dintr-o sala de spectacole, macar unui om ii faci bine, sau pleaca acasa cu tine in gand, inseamna ca efortul nu a fost degeaba si poti fi multumit."

Delicatetea Oanei Pellea si-a gasit exprimarea si in scris.

Anonim spunea...

10 iunie ora 19 la kretulescu Humanitas va vorbi Dan C Mihailescu despre Jurnal in prezenta Oanei Pellea!

to-morrow spunea...

@Anonim: multumesc pentru precizare; poate reusesc sa ajung pe acolo, Oana Pellea ar merita un public numeros.

cor y amor spunea...

tocmai l-am terminat, e simplu si extrem de frumos. o carte de pus la rana.

Unknown spunea...

Jurnalul Oanei Pellea este o bucurie,l-am citit ,l-am,,digerat"si-l recomand cu drag oricui;as fi vrut sa-i urez ,,LA MULTI ANI!"si sper s-o vad si la Teatru...
nu-i gasesc blogul personal,dar presupunand ca din cand in cand se joaca pe net...un gand bun si toate cele bune,in speranta ca va fi cat mai multe zile fericite pe Pamant(chiar si asta romanesc);si-o sa beau o cafea cu ingerul meu pazitor in cinstea ei...ca tot mi-a dat ideea

to-morrow spunea...

@bianca: ma bucur ca ti-a placut cartea; blogul oanei pellea este la adresa oanapellea(punct)com.

Anonim spunea...

Felicitari! E o carte superba......am citit-o pe nerasuflate...... multe adevaruri. Ne lasam coplesiti de imaginea de la TV si de mizeriile din jur, de politica si de politicieni (niste muste..... sa ma scuze respectivele insecte) si uitam sa traim clipa, sa ne bucuram ca suntem sanatosi, ca avem 2 maini, 2 picioare, etc., ca avem privilegiul sa respiram, sa ne bucuram de primavara, de tot ce viata ne ofera. Super om Oana Pellea si o carte foarte frumoasa Jurnalul!

to-morrow spunea...

@Anonim: intr-adevar, e o carte care iti aduce multe intrebari; mie mi s-a parut ca are un pic de tristete...