sâmbătă, 2 ianuarie 2010

El pueblo en el que nunca pasa nada




(surse foto)

La inevitabila întrebare „Ce mai faci?”, politicos este să răspunzi scurt: „Bine, mulţumesc”. Nu are rost să îţi împovărezi interlocutorul cu toate amănuntele zilei sau, mai rău, cu tristeţi; există o excepţie: când vorbeşti cu un prieten apropiat (what are friends for, nu-i aşa?).

Cineva răspundea: „Slavă Domnului, monoton” şi în acest caz „monoton” avea valenţa lui „la adăpost de surprize neplăcute sau de nenorociri”. Cuvântul monoton aducea cu sine o umbrelă mare care ocrotea de ploi sau de arsuri toride.

Din întâmplare am dat peste o posibilă destinaţie pentru 2010, numai bună să anuleze extremele. Se numeşte Miravete de la Sierra şi este cunoscută şi ca « satul în care nu se întâmplă niciodată nimic ».

Iată că undeva există linişte şi parcă nici picior de criză. Se află în provincia spaniolă Teruel (Aragon) şi legenda spune că numără numai 12 suflete. O biserică, un soare, cărămiziul stins al caselor, străduţe pe care nu a călcat vreo roată de maşină… Aşa sunt toate parcă de la începutul lumii iar timpul curge cu altă măsură.

Să ne ocupăm şi de latura practică : turistul găseşte loc de cazare în Casa de la cura, clădire din secolul al XVI-lea (25 euro de persoană) sau în unul din cele două apartamente din Casa rural, cu vedere spre râu (53 de euro pentru 2 persoane, 84 pentru patru persoane).

Să nu uit: cum se ajunge în Miravete de la Sierra, de pe aeroporturile spaniole ; as easy as a pie…

Dacă vă vine greu să credeţi că mai există locuri fără zarvă comercială, fără zeci/sute de turişti în goană, scânteind din aparatele de fotografiat pentru foldere cu amintiri, daţi o raită prin Miravete de la Sierra aflată la un clic depărtare. Pe mine m-a încântat.

Câteva zile în pace, o paranteză de la treburi … avea dreptate Jerome K. Jerome: „E imposibil să te bucuri de trândăvie dacă nu ai de lucru până peste cap. Nu-i nici o scofală să nu faci nimic, atunci când nu ai nimic de făcut. A pierde timpul, în cazul acesta, este chiar o ocupaţie şi încă una foarte istovitoare. ”

Închei hoinăreala virtuală cu puţin dans tradiţional aragonez: jota.

10 comentarii:

coryamor spunea...

imi place ideea ta...
am avut sansa sa petrec cateva zile intr-un satuc cu case de piatra, vechi de cand lumea, in gerês, muntii cei mai frumosi ai portugaliei. nici acolo nu se intampla nimic-nimic. tot nimic am facut si noi, am STAT. :) iar vinul de casa din regiune e buuuuuun! :)
si spania trebuie sa aiba locuri minunate, as vrea sa o cunosc. poate in curand...

to-morrow spunea...

@coryamor: asa ca stii despre ce e vorba, din cate vad :)
dar sa stai fara sa faci nimic (in sensul de munca) inseamna un castig pe alt plan: iti pui ordine in ganduri, iesi din priza zilelor obisnuite etc; tu esti foarte aproape de spania, poate ajungi pe acolo (sau macar in sud, in andalucia, pentru "lo tipico espanol").

coryamor spunea...

am fost in sud, dar numai la sevilla si la oraselele de frontiera cu portugalia (ayamonte si mai e unul..:) ) dar nu se poate spune ca as cunoaste sudul...mai am muuuult de explorat. nu numai in spania, asa, in general ;)

to-morrow spunea...

@coryamor: pai sa explorezi cate un pic din fiecare tara la care tanjesti, cu tehnica pasilor mici :). iti urez sa ai calatorii si in 2010!

coryamor spunea...

iti urez si tie acelasi lucru! in definitiv, calatoriile sunt o mare carte, in aer liber :)

to-morrow spunea...

@coryamor: multumesc! mi-ar placea sa am biblioteci intregi de acest fel :)

Dana spunea...

Mmmmmm, interesanta informatie. Poate reusesc sa dau o "fuga" pana acolo odata si odata, pentru ca imi tot doresc sa fac fotografii intr-un sat spaniol adevarat, departe de locurile agresiv comerciale si turistice. Si ar fi buna si pentru "luna" de miere, mmmmm...trebuie sa ma gandesc....

to-morrow spunea...

@Danangib: pai cred ca ai putea fugi un pic pe acolo, nu esti prea departe. Vara e cam cald in zona, pare-mi-se. Da, e numai potrivit satucul pentru o luna de miere romantica! Felicitari!

Dana spunea...

Multumesc. "Evenimentul" o sa aiba loc in septembrie, numai bine, e cald, dar nu sufocant.

to-morrow spunea...

@Danangib: super! la culesul strugurilor :)
Ma bucur pentru voi doi, sunt convinsa ca va completati reciproc. Felicitari inca o data!