sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Ce citeşti ? Când să citeşti ?


(sursa foto)
"Have you ever wished you had more time to read? You may as well wish you had more time to live. You do." (Steve Leveen)

Ce ai citi dacă ai avea timp ? Ce ai învăţa dacă ai şti că poţi înţelege ?

Sunt doar două din întrebările cărora Steve Leveen încearcă să le găsească un răspuns. Pentru aceasta, el a scris o carte cu un titlu mai presus de orice dubii: The Little Guide to Your Well-Read Life. Aici, Steve Leveen adună experienţa lui de cititor dar şi experienţa altora – unii concep o listă de lecturi cerând sfaturi de la prieteni, alţii fac adnotări pe paginile cărţii pentru a reţine pasaje importante (sau scriu un rezumat şi păreri pe o fişă de lectură). Scopul cărţii este de a ajuta un cititor să îşi croiască un drum în marea pădure de cărţi din lume. Şi de a-l convinge că există…da, există !... timp pentru citit.

De obicei nu iau în seamă cărţile de tip "How to"…(de înlocuit punctele de suspensie cu orice năzbâtie). Însă urechile mele au auzit de prea multe ori (şi de la mine, şi de la alţii), fraza : "Aş vrea să am mai mult timp pentru citit".

Am răsfoit site-ul croit pentru The Little Guide to Your Well-Read Life şi am găsit lucruri interesante, pe care aş vrea să le împărtăşesc celor care trec pe aici. Sfaturi, dintre care unele te fac să îţi spui: “Da, aşa mă gândeam şi eu…”. Lucruri spuse cu sinceritate şi direct la ţintă, în manieră tipic americană. Nu cantitatea cărţilor este importantă şi nici viteza cu care citeşti, ci găsirea acelor scrieri care să te alimenteze cu ceva valoros pentru tine. Ceva care poate să îţi îmbogăţească felul în care priveşti lumea.

Trec în revistă câteva idei, mai multe aflaţi din linkurile puse în final.

Întocmeşte o listă de candidaţi. Partea frumoasă : candidaţii nu vor deveni toţi, obligatoriu, cărţi citite. Ai nevoie de selectivitate.

Selectează-ţi cărţile pe care le vei parcurge. Priveşte în tine şi cântăreşte ce pasiuni şi interese ai. Apoi caută hrană pentru ele. Cu cât eşti un cititor mai pasionat, cu atât ai şanse mai mari să găseşti cartea potrivită. Fii un atlet, nu un spectator.

Adună şi citeşte cărţile care sunt în rezonanţă cu structura ta. Se poate întâmpla să nu îţi placă un clasic sau o carte de succes a unui autor celebru. Nu e nicio problemă să laşi la o parte cartea respectivă. Pur şi simplu ea nu îţi comunică ţie mare lucru. Şi apoi, nu ai tot timpul din lume la dispoziţie.

"Cărţile vorbite" - audiobook-urile - nu sunt de neglijat. Poţi sesiza nuanţe (după ton) care îţi scapă atunci când citeşti o carte în formatul clasic.

Când ai terminat o carte bună, nu o abandona. Deschide-o a doua zi şi vezi ce ţi-a spus, ce ai învăţat din ea. Mai apoi, la intervale mai lungi de timp, răsfoieşte-o şi vei vedea că o parte din ea se află în tine. Este şi un bun exerciţiu pentru memorie: găseşti şi recunoşti pasaje al căror mesaj ţi-a devenit cunoscut.

Semne pentru adnotări - fiindcă unii îşi fac însemnări chiar pe paginile cărţii. Asta mi-a plăcut: un document pdf cu tot soiul de simboluri, pentru cititori.

Mi-a atras atenţia următoarea formulare a lui Leveen: “Think about what it's like to be in romantic love and what happens to your schedule when you are. You do what you need to but you make time for love. Book love is similar: it makes it easy to find the time, because that time finds you.

Extras din carte, la această adresă.

Interviu cu autorul, pe site-ul cărţii.

Un capitol din carte există aici.

Se poate cumpăra de pe site-ul Amazon. Se găseşte şi în variantă audio.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sau lasi cartile sa vina la tine...
Ca in dragoste, relatia cu cartile ar trebui sa fie pur si simplu fireasca.

to-morrow spunea...

@Kat: Bine zis. Daca vrei sa gasesti timp, vei gasi, cum spune si Leveen. Chiar daca ti se pare ca este neindestulator (adaug eu). Macar o jumatate de ora pentru a citi ceva.