sâmbătă, 7 februarie 2009

Chinuri la limba română

Văd pe bloguri, din când în când, articole scrise cu revoltă sau dezamăgire ori resemnare despre folosirea incorectă a limbii materne.
Nu voi analiza cazuri aici, vreau doar să semnalez conferinţa recentă a doamnei Rodica Zafiu, “Nou şi vechi in evoluţia limbii române”, despre care a scris Simona Vlad pe blogul său.

Limbajul familiar folosit prea des în mass media, îmbogăţirea sensului unui cuvânt, toleranţă sau intoleranţă faţă de abaterile de la normele limbii – totul a fost rostit şi analizat de doamna profesor Zafiu fără patimă şi fără scântei, cu echilibrul pe care numai un bun profesionist îl cunoaşte.

Excelentă iniţiativa Teatrului Naţional de a găzdui din nou această serie de conferinţe, încă din 2006. În fiecare duminică, o dată la două săptămâni, se întâmplă ceva frumos. Există şi DVD-uri şi broşuri cu textele rostite, pentru cei care ar fi vrut să asiste la ele dar nu au apucat.

Să mă întorc la limba română cea chinuită din când în când. Aşez în continuare câteva resurse online, folositoare mie şi celor care vor trece pe aici.

Dicţionarul explicativ al limbii române are o secţiune cu formele corecte pentru unele greşeli frecvente, precum şi cu explicaţii.

Conjugarea online a verbelor (din câte am văzut, e un site bun - totuşi, de verificat şi cu alte surse, că e o maşinărie, şi poate greşi). Pun şi un link spre verbul "a şti", unul din cele care provoacă nedumeriri şi greşeli.

Cartea doamnei Narcisa Forăscu, Dificultăţi gramaticale ale limbii române (2002).

Aspecte ale dinamicii limbii române actuale (actele colocviul catedrei de limba română din noiembrie 2002). Lucrare coordonată de doamna Gabriela Pană Dindelegan. Morfosintaxă, lexic, pragmastilistică. Articole interesante.

Câteva secunde care provoacă râsul, la final. Omul respectiv produce involuntar, prin vorbire, un moment comic.

15 comentarii:

Antoaneta spunea...

Doamna Zafiu mi-a fost profesoara de Limba Româna Contemporana (LRC:) in anul I...ehei, ce vremuri! Tot de la dânsa am cãpatat si primul zece, la primul examen de studenta. Din pacate tot noi ii ascultam pe cei care ne invata limba romana corecta...nu cred ca vedetele TV erau pe acolo.

to-morrow spunea...

@Antoaneta: si eu am avut privilegiul de a o asculta; este o mare lady, are tact, e excelent pregatita si reuseste sa comunice perfect cu studentii. Am ramas cu amintiri frumoase.

Anonim spunea...

Si eu am luat un zece de la doamna respectiva, pentru un referat la o piesa de Parazitii :)

to-morrow spunea...

Uraaa! Ia uite cate foste studente ale doamnei Zafiu... Sa facem un club :)

Anonim spunea...

@to-morrow: ei, uite, pe mine de asta ma apuca dracii, ca aproape numai voi, cei/cele care ati facut filo sau limbi straine, mai aveti vreoi vaga idee in tara asta despre biata gramatica:(
la scoala aia inalta de-am facut-o eu, desi se dadea examen de admitere la gramatica limbii romane!!! aveam colegi pentru care conjugarea verbelor si cratima erau mistere de nepatruns:))

to-morrow spunea...

@capricornk13: nu-i bai ca nu ai absolvit filo, important e ca scrii corect. Cred ca a scrie si a vorbi corect limba materna e o datorie, indiferent de liceu/facultate (si aici ma refer la unii adolescenti care mai chinuie limba romana). Cu DOOM2 e mai greu, ca a adus niste schimbari/reveniri la unele forme... de te intrebi: oare e bine ce am invatat candva? se mai aplica?
Dar la nivel de cratima si conjugari, sunt de acord: oricine ar trebui sa le cunoasca.
Mi-ai dai ideea, cu acesta ocazie, sa adaug link spre un site de conjugari ale verbelor. Multam!

Anonim spunea...

Pai, si dexonline contine conjugari. Nu e bun?!
Ca eu m-am mai inspirat din el.

Hm, nu stiu ce sa zic de chestia aia cu datoria sa vorbim corect.
Seamana cu datoria patriotica! Nu, nu cred ca e o datorie.

Cred ca e cool sa vorbesti si scrii OK :)

Chiar m-ai inspirat sa ma gandesc la un alt articol. "Dar de ce trebuie neaparat sa vorbim si sa scriem corect?!" :)

to-morrow spunea...

@scriitor-in-devenire: datorie morala (vad ca ai alergie la anumite cuvinte). Nu cred ca ai vrea sa vorbesti ca omul intervievat in acest clip :)
Pe cand ce spui tu, "e cool sa vorbesti si sa scrii ok", merge bine ca slogan catre tineri :)

Anonim spunea...

Subscriu la afirmatia ta, to-morrow, ca e o datorie sa scriem si sa vorbim corect! Foarte la obiect articolul, iar linkul catre verbul "a sti" a fost o idee foarte inspirata! Si eu vad, in jurul meu, atata confuzie in ceea ce priveste "i"-urile de la sfarsit!!! Si inca nu am reusit sa inteleg de ce sunt atatea persoane fara logica! Din punctul meu de vedere este o gresala impardonabila, ca si folosirea gresita a cratimei sau absenta frecventa a lui "pe" din sintagma "(pe) care" redusa, astfel, la "care"!
Sper ca , in efuziunea mea de idei, nu am facut vreo gresala in text...ca voi muri de rusine! :)

to-morrow spunea...

@andutza: multumesc pentru sustinere :)! Ma gandesc ca limba materna trebuie sa fie cea pe care oricine o cunoaste la perfectie, fiindca o invata de mic/a. Cea mai cumplita greseala mi se pare cratima pusa aiurea (sau lipsa ei, atunci cand s-ar fi cuvenit sa existe). In rest, ma gandesc ca viteza de a scrie e vinovata. Ori oboseala "emitatorului", care ii diminueaza atentia. Nu intotdeauna e vorba de nestiinta.

Anonim spunea...

cum, nu lauda nimeni prestatia omului cu burlanul??? am lesinat de ras!!!
si, ca sa vezi, si eu am terminat filo! :) sau ma rog, ce era. limbi straine.

Anonim spunea...

si mai am ceva de spus :) nu poti pune cumva o coloana mica reprezentand "ultimele comentarii"? pentru ca e obositor sa incerci sa mai gasesti un post la care ai comentat si poate ai vrea sa vezi ce ti s-a raspuns, daca ti s-a raspuns... e doar o idee, care mie mi se pare foarte practica.
o seara buna!

to-morrow spunea...

@coryamor: limbi straine = filolog pe diploma.
Da, omul din clip, care isi cauta cuvintele ca sa se exprime "ingrijit", e irezistibil! M-am uitat de cateva ori si de fiecare data am ras.
Ai dreptate, ar trebui sa fac o coloana separata pentru comentarii recente, doar ca... nu stiu cum :) O sa scotocesc prin "bucataria" blogului, sper sa reusesc.

ina bixade spunea...

amuzant acest clip...individul in cauza incerca sa fie inteligent:) desigur ca a esuat:)

to-morrow spunea...

@ina: el vrea sa foloseasca vorbe "alese", dar se impotmoleste in ele si pana la urma cuvintele il hartuiesc! Eu rad de fiecare data cand ma uit la aceasta secventa; o sa incerc sa invat discursul :)