vineri, 28 august 2009

Primul scriitor de aeroport


(sursa foto)

Ce este un aeroport? Pentru mine înseamnă făgăduinţa unui început – o călătorie. Pentru unii, e o întoarcere. Pentru alţii, un loc de tranzit.

Pentru domnul Alain de Botton, scriitor de meserie (vă amintiţi de The School of Life?), aeroportul a devenit o sursă de inspiraţie. Oameni, plecări, sosiri, întârzieri, controlul paşapoartelor – totul a intrat într-o sarabandă care şi-a găsit formă de cuvânt în laptopul său.

Caragiale definea cândva un moment de tihnă pentru sine: "Să stau în cămaşă, cu picioarele goale, tolănit într-un port din miazăzi, şi să ţin trecătorii de vorbă cu poveşti". Visul lui se reia, cu alte coordonate, graţie tehnologiei.

Alain de Botton a fost writer-in-residence la aeroportul Heathrow, Terminalul 5. Timp de o săptămână cuvintele scrise pe laptop s-au afişat pe un ecran mare din spatele său.

Gândurile sale vor ajunge într-o carte, prin septembrie: A Week At The Airport: A Heathrow Diary. Primele 10 mii de exemplare vor fi dăruite pasagerilor de pe Heathrow (dacă mă intersectez cu peştişorul de aur, acum ştiu ce dorinţă să îmi pun pentru luna septembrie).

O scurta relatare a săptămânii, făcută de însuşi Alain de Botton, se află aici.

Mda... acum mi s-a făcut poftă să fiu writer-in-residence. Măcar o săptămână! Ca să las acest Bucureşti undeva, în urmă...

În ton:

scorpions-holiday
Asculta mai multe audio Muzica

4 comentarii:

Flavius Ţerbea spunea...

Eu nu ma dau deloc in vant sa zbor cu avionul! Dar ador "atmosfera de aeroport"! Habar n-am de ce, dar lumea diversa si frumos imbracata cu un pahar de cafea in mana imi provoaca o senzatie placuta.

to-morrow spunea...

@Flavius Terbea: calatoria cu avionul o suport de dragul de a ajunge intr-un loc nou :) Iar aeroportul mi se pare ca este o casa maaare, unde incap toate neamurile pamantului.

Antoaneta spunea...

Calatoria cu avionul echivaleaza cu punctele de suspensie, între doua locuri si diverse planuri de a-ti petrece timpul. Iar aeroporturile sunt purgatoriile necesare, la fel de impersonale(securitate, pasaport, sus-jos, benzi rulante, magazine, restaurante, multe valize)

to-morrow spunea...

@Antoaneta: cu mare placere as trece in secunda aceasta printr-un astfel de purgatoriu, numai sa stiu ca la capat ma asteapta un teritoriu de explorat!