joi, 12 noiembrie 2009

Nadia Comăneci: primul 10 din gimnastică


În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, o fată zâmbea rar. Avea 14 ani şi ceva, făcea gimnastică de la şase ani şi trata sportul cu concentrarea unui adult.

Fata a învins tabela de marcaj, care până atunci nu mai arătase vreodată nota zece. Nadia Comăneci. România. Primul zece din istoria gimnasticii. Era un zece rotuuund şi tare frumos pentru ochii oricărui român.


În 1979 a participat la Campionatele Mondiale (SUA), recuperată faţă de anul anterior, în care adăugase câteva kilograme (divorţul părinţilor şi decizia Federaţiei ca soţii Karolyi să nu o mai antreneze, în 1978, avuseseră acest efect).
În 1979 a revenit la Deva, la antrenamentele cu soţii Karolyi. A ajuns într-o formă bună pentru a lua parte la competiţie.
Chiar în timpul Campionatelor, a făcut o infecţie la mână dar a plecat din spital, a strâns din dinţi şi şi-a executat exeriţiul la bârnă. A luat 9.95.


După aceea, toţi copiii ştiau de Nadia Comăneci iar fetiţele se legănau atârnate de bara de bătut covoare, într-un concurs imaginar improvizat aproape zilnic.

Dacă întrebi un străin despre România, cel mai probabil va face o conexiune nefericită (Ceauşescu) şi una fericită: Nadia Comăneci. Pentru cea de-a doua alăturare, Nadia merită tot respectul.

Astăzi împlineşte 48 de ani. La mulţi ani!

15 comentarii:

Vero spunea...

48 de ani! Ce repede trece timpul!
Ma alatur urarii "La multi ani!"

simonacratel spunea...

Daca intrebi un strain?! Nu, face legatura cu copii orfani, ciinii maidanezi si saracia lucie. A, si recent una m-a intrebat daca sint din Bucuresti, eu i-am zis da, iar ea a zis: traficul ala apocaliptic! Cum ai supravietuit acolo?

:)

Ar fi bine sa faca legatura cu Ceausescu, crede-ma.

Daca nu sint cele insirate mai sus de catre mine, atunci e Dracula.

to-morrow spunea...

@Vero: arata foarte bine, chiar daca nu mai are chipul de copilita.

@simona: ai o perspectiva prea sumbra; oamenii trecuti de 30 de ani stiu de Nadia, crede-ma. Cel putin cei pe care i-am intrebat eu :)

Dana spunea...

Pana si Clive stia de Nadia si crede-ma englezilor nu le pasa decat de vedetele lor,nici nu stiu bine unde-i Romania, dar de Nadia au auzit; probabil ca nu acelasi lucru se poate spune despre cei tineri (in general ii intereseaza brandurile,nicidecum realizarile extraordinare ale unui sportiv dintr-o tara necunoscuta).

to-morrow spunea...

@Danangib: ai dreptate, Nadia e brand international. Spunea intr-un interviu ca atunci, pentru ea, un 10 era ca un 10 castigat la scoala, si ca nu isi daduse seama de impactul pe care il avusese in lume. Cred ca este singura sportiva care se poate lauda ca a aparut in aceeasi saptamana pe coperta revistelor Time, Newsweek si Sport Illustrated (s-a intamplat imediat dupa episodul Montreal).

coryamor spunea...

eu am intalnit englezi care il stiau si admirau pe ilie nastase!!! dar si pe nadia! da, aveau toti peste 40 de ani!

to-morrow spunea...

@coryamor: vezi? a mai aparut in discutie un nume romanesc cu caracteristici de brand :).

Flavius Ţerbea spunea...

Nadia Comaneci (cu accent pe ci)a fost prima reactie a unui american cand i-am spus de unde sunt.
Si, din ce am intalnit eu in America, romanii au o imagine de neimaginat de buna de catre alti diasporeni din Europa! Habar n-am de ce, dar 9 din 10 reactii sunt nu pozitive, ci foarte pozitive cand americanii aud de romani!
Si Nastase este cunoscut de generatia mai veche (pe cand de Nadia au auzit si multi mai tinerei) dar doi nenei mi-au spus, nu cu aceleasi cuvinte, normal: foarte bun sportiv, Ily Naztaze, dar ca om no comment! Eu am zis ca e om bun, dar un rebel cu personalitate. Si ca are o nevasta frumoasa. Ca toate romancele, au raspuns ei...

to-morrow spunea...

@Flavius Terbea: eu am o parere foarte buna despre amandoi. Ma bucur sa aud ca americanii au o reactie coplesitor de prietenoasa cand aud de romani :) Astept sa deslusesti misterul - sa afli de ce. O fi simpatie, o fi compatimire pentru viata dusa sub Cortina de Fier?

Sofie spunea...

Nadia, Nastase, la vremea aceea au pus Romania pe harta alaturi de marile puteri gen URSS si SUA ... RO nu era doar o tarisoara din spatele zidului ... bravo lor, jos palaria si tot respectul!
N-am intilnit nord-american trecut de 25 de ani sa nu fi auzit de Nadia, Nastase, Tiriac, chiar Zamfir, Eliade.

Dar ce-au devenit azi, vorbesc de Nadia, Nastase, Tiriac, personal, nu-mi mai inspira respect ... vorba proverbului "spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti" ...

Sa fiu mai explicita ... poate am eu mari asteptari de la ei ... dar Nadia si cei ca ea, ar fi putut sa contribuie la mari schimbari in bine in tarisoara noastra ... influenta si priza la public o aveau, ce le mai lipsea insa - bunul simt, respectul si dragostea de tara- au fost innecate de luxul matusii tamara ...pacat.

La Multi Ani Nadia.

Amalia spunea...

Parerea buna a americanilor despre romani ar putea fi explicata partial si prin faptul ca in America nu s-a putut pleca cu maxi taxi si plasa de rafie.

to-morrow spunea...

@sofie: eu ma gandesc la aceste nume ca la un plus pentru noi, ca imagine.

@amalia: nu ajunge benzina pentru maxi taxi pana in sua :)

simonacratel spunea...

Ce sa spun, eu inca nu am intilnit prea multi nemti care sa stie ceva despre Romania. Poate acum cu Herta Mueller or sa mai stie si ei cite ceva.

Stereotipul este "femeia de serviciu din Romania". Crede-ma pe cuvint.

O singura data pe un peron intr-o gara m-am conversat cu unul trecut de prima tinerete si cind a aflat ca sint din Romania a zis: aaaa, Eugen Ionesco...! Il plac foarte mult.

simonacratel spunea...

a, uite, de amuzament, stii ce-o sa fac? o sa intreb toate prietenele mele nemtoaice, si toti cunoscuti nemti ce stiu ei despre Romania si-o sa postez la mine pe blog. dar o sa dureze citeva zile. :)

to-morrow spunea...

@simona: astept rezultatele micului tau studiu despre romania vazuta in germania :)