miercuri, 14 ianuarie 2009

Călătorie cu vinul ghiurghiuliu


Către sfârşitul acestei luni, mai precis începând de la 26 ianuarie, se lansează o nouă serie a emisiunii „Ţinutul vinului” (Journey into Wine). Pe Travel Channel.

Realizatoarea, Isabelle Legeron, călătoreşte prin Ungaria, România şi Bulgaria, în căutarea celor mai bune podgorii şi a lichidului rubiniu sau auriu, catifelat sau aspru ... (puteţi pune în locul punctelor ce epitete vă trec prin cap şi credeţi că s-ar asocia cu licoarea respectivă).

Vinurile de Tokay ale vecinilor unguri, apoi câteva din tradiţiile noaste viticole (din Oltenia, Muntenia, Bucureşti şi judeţul Constanţa) şi în final vinurile locale bulgăreşti – iată în linii mari ediţia a patra, numită „Ţinutul vinului: de la Budapesta la Marea Neagră”.

Mică paranteză: îmi aduc aminte de emisiunea lui Anthony Bourdain despre România, care a inflamat serios spiritele, după difuzare. Pe blogul lui, la articolul Romania: What the hell happened??, Bourdain are peste 2000 de comentarii (!!), - români, turişti în România etc., iar şirul lor nu s-a sfârşit!

Cu emisiunea „Ţinutul vinului” sper că lucrurile vor fi mult mai calme. Ca un vin bun, ţinut la răcoare, în cramă, care iese la lumina soarelui doar pentru a fi savurat pe îndelete, la o vorbă bună (sau hâtră).

Aici e un mic promo, găsit pe Travel Channel din Marea Britanie.

În final, muzică neaoşă şi potrivită temei: Maria Dragomiroiu cântând "Bun îi vinul ghiurghiuliu".

2 comentarii:

Antoaneta spunea...

Tu stai sau ai stat in UK?

Tare-as vrea sa vad si eu Tinutul vinului, uf!, ca sa aflu ce vinuri bune se mai fac pe la noi.

to-morrow spunea...

@Antoaneta: Nuuu, doar am calatorit in UK. Dar am pus promo-ul din UK ca pe acela l-am gasit. Si in Romania prima emisiune a seriei se difuzeaza tot pe 26 ianuarie. Din pacate, canalul Travel nu stiu daca exista si in Canada. Oricum, nu te intrista, s-o gasi un suflet cumsecade care sa posteze ceva pe youtube. Cum gasesc, cum te anunt!