marți, 6 ianuarie 2009

Cărţi în 2009


(sursa foto)
Editurile din toată lumea încearcă să menţină interesul publicului, chiar dacă în acest an cititorii ar putea strânge cureaua un pic. Strategia editurilor mizează pe numele celebre care vor aduce cumpărători sau pe scriitori ale căror cărţi anterioare s-au vândut foarte bine.
Artileria grea se lansează! De toate pentru toţi. Mai jos (fără a epuiza subiectul) am aşezat o “salată”, din care fiecare poate alege, după gust şi după chef.

Anul începe cu John Grisham şi noul său thriller, The Associate. Se va pune în vânzare începând cu 27 ianuarie. Capitolul 1 este oferit online la această adresă (sunt trei pagini). În limba română, Grisham poate fi găsit la editura RAO. Mă gândesc la Grisham ca la un autor de romane degrabă tranformate în filme : Firma, Dosarul Pelican, Clientul, Camera Morţii, Omul care aduce ploaia etc.

Stephen King, regele scrierilor thriller, care se joacă precum nimeni altul cu mintea cititorului, ne pregăteşte în ianuarie colecţia de povestiri Stephen King Goes To The Movies. El comentează aici filmele făcute după cinci din short story-urile sale şi are şi câteva poveşti din culisele filmărilor. Filmele la care face referire sunt: The Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor), 1408, Disciples of the Crow (bazat pe Children of the Corn), The Mangler şi Hearts in Atlantis (Suflete pierdute în Atlantida). Cărţile sale traduse în limba română sunt, majoritatea, la editura Nemira. Editura Trei i-a publicat La miezul nopţii.

În februarie, Joe Dunthorne soseşte cu un roman (varianta paperback) care aminteşte de JD Salinger, după cum afirma The Observer. Submarine este povestea unui puşti de 14 ani, plin de imaginaţie, şi a familiei sale.

Nicholas Evans a studiat Dreptul la Oxford apoi a lucrat ca jurnalist. El este autorul romanului Îmblânzitorul de cai (transformat de Robert Redford în film) Scriitorul aduce pe piaţă The Brave, în luna februarie. În limba română, Evans apare cu Vieţi încercate, roman publicat de Nemira în 2007.

Josephine Cox, autoare britanică ale cărei romane sentimentale s-au transformat în bestelleruri, lansează Born Bad, în februarie. La noi i-au fost traduse, la editura Orizonturi , patru romane.

Jeffrey Archer, autor prolific, anunţă pe blogul său că lansează Paths of Glory în martie. Cititorii de la noi îl cunosc prin O tolbă plină cu săgeţi , Povestiri cu final neaşteptat (ambele apărute la Humanitas), Primul între egali, În linie dreaptă, O duzină de tertipuri, Nici un ban în plus, nici un ban în minus (cărţi publicate de RAO), A patra putere, Jurnalul unui lor întemniţat şi Pisica are nouă vieţi (la editura Vivaldi)

Wilbur Smith este considerat un maestru al romanelor de aventuri. Cel mai recent roman, The Quest, a fost numărul unu la vânzări în Marea Britanie, SUA, Australia, Italia, Cehia. În România, el are numeroase cărţi publicate la editura RAO. Şi iată că Smith loveşte din nou ! În aprilie va lansa romanul Assegai, anunţă autorul pe site-ul său oficial.

Americanca Jodi Picoult scrie despre familie, dragoste şi relaţii dintre oameni, iar romanele sale au fost traduse în 34 de limbi. Are trei copii şi, după ce aceştia pleacă la şcoală (adică la 7.30 dimineaţa) începe să scrie, opt ore pe zi, afirmă ea într-un interviu din Financial Times.
Dintre cele 15 romane publicate până acum, Vanishing Acts (Dispariţii) şi My Sister’s Keeper (O viaţă de rezervă) au apărut anul trecut şi la noi.
Următoarea carte este Handle with Care şi va fi accesibilă publicului în aprilie (un fragment poate fi citit aici).

Suedezul Henning Mankell, regizor şi scriitor, „părintele” inspectorului Wallander, ar putea produce o surpriză plăcută, în aprilie, cu Italian Shoes (traducere în engleză; romanul, scris în suedeză, a fost lansat în septembrie 2008). Iată aici un fragment din versiunea în engleză.

Kazuo Ishiguro, japonezul (după locul naşterii) care scrie ca un adevărat britanic (după spaţiul în care trăieşte), lansează în luna mai volumul Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall . Editura Polirom o va publica în limba română. Tot la Polirom se găsesc traduse numeroase romane ale lui Ishiguro, inclusiv Rămăşiţele zilei, care i-a adus autorului Booker Prize.

Graham Swift, câştigătorul Booker Prize cu Last Orders, soseşte în iunie cu romanul Making an Elephant . Pe piaţa autohtonă se află romanele sale Mâine şi Lumina zilei.

Scoţianul Irvine Welsh, al cărui prim roman a fost Trainspotting (1993), este şi regizor şi scenarist. El se va afla în atenţia cititorilor cu o colecţie de povestiri, Reheated Cabbage, în iulie. Trei romane traduse în română se găsesc la Polirom: Porno, Trainspotting şi Jeg.

Luna august poate fi norocoasă pentru Liam McIlvanney, profesor la University of Aberdeen. Liam are o ascendenţă celebră: tatăl lui este William McIlvanney, un scriitor apreciat în Marea Britanie în special pentru romanele sale poliţiste – precum Laidlaw, pe când unchiul său, Hugh McIlvanney, deţine o rubrică sportivă permanentă în Sunday Times . În august, Liam va lansa All The Colours Of The Town.

În septembrie, scriitoarea Anne Tyler, câştigătoarea premiului Pulitzer în 1989 (cu Breathing Lessons), scoate pe piaţă un nou roman : Noah's Compass. În limba română au apărut : Căsătorie de amatori (în 2007, la Humanitas), Lecţii de respiraţie (în martie 2007, în colecţia Cotidianul) şi Turist de ocazie (1996, editura Univers).

11 comentarii:

Anonim spunea...

La multi ani si.... Ce bine ca existi!!! Recunosc ca eu nu am rabdare sa ma documentez asa cum faci tu, nici nu-s foarte priceputa in a capta esente diverse de pe net si a le pune intr-un articol, ca sa nu mai zic ca nici nu as sti unde si ce sa caut!! Dar ador sa citesc si imi place sa fiu la curent cu ce se mai intampla/scrie/picteaza/fotografiaza/expune in lumea asta!
Si tu ma ajuti fantastic!!!! Sper sa o faci si in 2009!!! Multumesc!!

Antoaneta spunea...

Numai anglofoni? Felicia Mihali ar trebui publicata iar in Romania, dupa 3 carti inedite in Quebec (5 in total), of!

to-morrow spunea...

@andutza: Multumesc pentru cuvinte, multumesc că gasesti utile paginile acestea. Merg mai departe gândindu-ma ca ce scriu poate fi de folos cuiva. Inca o data, multumiri.

@Antoaneta: Ai dreptate. Am citit lucruri bune despre scriitoarea Felicia Mihali, stabilita in Canada. Imi propun sa citesc cele trei romane ale sale publicate in limba romana (ca in franceza… mai greu). Am vazut ca a publicat in toamnă romanul "Dina", in Canada ( http://www.terranovamagazine.ca/52/pages/livre.html#dina ). Sper ca o editura sa se ocupe de traducerea in romana. Cat despre continutul articolului, eu am ales noutati din literatura de limba engleza pentru ca citesc in engleza dar nu si in franceza, cum spuneam mai sus.

Urmuz spunea...

Capricii,

la mulţi ani!

ps: Eco nimic? Tace anul ăsta?

to-morrow spunea...

@Urmuz: Bine ai venit in 2009 si bine ai venit pe acest site!
Nu am citit nimic despre vreo carte noua a profesorului Eco pentru 2009. Dar never say never!
Iti recomand insa cartea “Turning Back the Clock. Hot Wars and Media Populism”, se gaseste la Nautilus, pun aici un link si sper sa se vada
http://www.nautilus.ro/index.php?page=shop.browse&option=com_virtuemart&Itemid=1

Si mai e o colectie excelenta de eseuri scrise acum peste 20 de ani dar a fost reeditata. Sunt cat se poate de atemporale. Tiltul : “Faith in Fakes”.

Anul trecut, la Editura Trei a apărut tradusă “O teorie a semioticii”.
La RAO a fost publicata “Memoria vegetala”.
http://www.rao.ro/autor.asp?id=350
Polirom a iesit pe piata cu “Apocaliptici si integrati . Comunicatii de masa si teorii ale culturii de masa”.
http://www.polirom.ro/catalog/carte/apocaliptici-si-integrati--comunicatii-de-masa-si-teorii-ale-culturii-de-mas-3034/
Toate acestea sunt lucrări mai vechi ale lui Eco însă apar pentru prima dată traduse la noi. Cam atat stiu despre Umberto Eco in Romania lui 2008.

Antoaneta spunea...

Multumesc pentru comentarii. Jurnalul calatoriei cu JYC imi place si mie mult, dar prefer Zile de pescuit si Precum fumul. Eu am crescut fara tata, si de-abia dupa ce s-a dus si i-am recitit cartile l-am inteles ceva mai bine, ce sa facem, nici macar pe noi insine nu ne putem intelege deseori:(

Suflet candriu...il am aici, ambele volume, am alergat sa o cumpar cand am fost in Ro in 2005. E tare frumoasa.

Urmuz spunea...

Capricii,

ai o memorie de fier, magneziu şi B6: cum adică bine ai venit pe acest site?

to-morrow spunea...

@Urmuz: fac precizarea ca esti pentru prima data pe acest site, in 2009! Nu m-am referit la 2008 :) Scuze pentru ambiguitatea formularii, sanctionata imediat de tine :)!

to-morrow spunea...

@Antoaneta: nu pot sa spun decat: ufff!
Azi am cautat la libraria Carturesti albumul "Suflet candriu" dar se epuizase. Cred ca il voi comanda online. Vreau sa il citesc si sa il privesc pe indelete.

Anonim spunea...

extrem de interesant ce gasesc acum aici... multumesc
numai bine

to-morrow spunea...

@flavius: multam de vizita si de vorbe! O sa ma straduiesc sa mai astern pe aici ce mi se pare interesant, si...uite ca si altora li se pare la fel :) !