duminică, 23 august 2009

Banderas dar nu macho


(sursa foto)

La începutul anilor '90 am văzut două filme regizate de Pedro Almodóvar. În ambele, rolul principal masculin fusese încredinţat unui tânăr talentat. Era Antonio Banderas, înainte de a ajunge vedetă.

1988
Mujeres al borde de un ataque de nervios (Women on the Verge of a Nervous Breakdown/ Femei în pragul unei crize de nervi). Carlos are o figură de nevinovat, este un pic şovăielnic... Multe, prea multe femei, cu încurcăturile lor.

1990
¡Átame! (Tie Me Up! Tie Me Down!/ Leagă-mă strâns) Ricky, îndrăgostit până la obsesie de o actriţă care jucase în filme deocheate (Marina, interpretată de Victoria Abril). Avuseseră o aventură de o noapte. Proaspăt ieşit de la psihiatrie, Ricky o răpeşte şi o sechestrează. Are un singur scop: ea trebuie să se îndrăgostească de el.

...Anii au trecut, tânărul a fost confiscat de Hollywood (începutul s-a produs cu Mambo Kings) şi transformat preponderent în sex-symbol de tip latino, numai bun de expus pe marele ecran. Celebritate, box office, filme comerciale etc. Mă întreb dacă în Desperado actorul se distrează cu clişeul care l-a îmbrăcat şi înclin să cred ca da, fiindcă intră mult prea bine în rol.

Dar ca să vă convingeţi că Banderas este mai mult decât latin lover-ul cu aer macho, merită să îi vedeţi filmele din Spania. Măcar pe cele amintite la început.

Mă prăpădesc de râs ori de câte ori văd clipul Desperado. Banderas ştie perfect ce face. Asta a vrut Hollywoodul, asta îi oferă! Dar cântă cu pasiune.


Îmi place secvenţa de la TVE: un Banderas matur, care cântă o melodie foarte frumoasă (No Sé Por Que Te Quiero) alături de concitadina sa Pasión Vega (amândoi au crescut în Málaga). Iniţial a cântat-o cu Ana Belen dar parcă se asortează mai bine cu Pasión.

16 comentarii:

narcis spunea...

Sincer, mie mi-a placut Desperado. Foarte mult, chiar. Mi s-a parut cea mai buna comedie burlesca livrata de Hollywood. Iar "Cancion del mariachi" e chiar un hit, nu crezi?!

Lady Io spunea...

In Mujeres al borde de un ataque de nervios este aproape de nerecunoscut, raportat la imaginea lui actuala.
Din pacate, nu am vazut (inca) ¡Átame!
Mi se pare ca jucase si in Matador, dar deja avea o imagine mai... macho.
Parerea mea este ca Desperado trebuie vazut ca o comedie, in niciun caz ca un film de actiune.

to-morrow spunea...

@narcis: Desperado ma face sa rad de la cap la coada, e comedie si parodiaza multe...
Sigur ca imi place cum canta Banderas! Dar daca vad clipul, nu pot sa il iau in serios, deci ar trebui sa optez pentru varianta audio :)

Dana spunea...

Mi-a placut mult videoclipul cantecului interpretat de el si Pasion. Ca actor nu l-am luat niciodata in serios, desi stiam ca poate mai mult, deocamdata e o prezenta placuta, si cam atat.

to-morrow spunea...

@Lady Io: Incearca sa vezi si ¡Átame! - o sa te surprinda cum joaca Banderas. Despre Matador nu stiu ce sa iti spun, nu l-am vazut, o sa incerc sa il gasesc, poate e interesant.

@Danangib: daca vezi filmele regizate de Almodovar, o sa imi dai dreptate: e mai mult decat un barbat frumos dar regizorii americani nu prea l-au lasat sa se desfasoare ca actor.
Ma bucur ca ti-a placut duetul cu Pasion, pe mine m-a surprins placut.

Antoaneta spunea...

Ca actor face treaba buna si in House of the Spirits si Streets of Philadelphia, din pacate s-a plafonat la imaginea de latin lover, Hollywood loves clichés:(

Dana spunea...

Chiar imi doresc sa vad filmele regizate de Almodovar, pentru modul in care el stie sa "povesteasca" si pentru ca stiu ca ai dreptate, Banderas poate mult mai mult.

LiaLia spunea...

Ahhh, caramba! Ce lovitură sub centură la o oră aşa târzie din noapte :)) Am văzut ¡Átame! acu mulţi ani şi mi-au plăcut amândoi la nebunie! Şi eu aşteptam să se găsească cineva la Hollywood să scoată ce-i mai bun din el, deocamdată cam subţire. Îl ador pe domnul acesta, cu zâmbetul şi ochişorii lui, dar are un singur mare defect: nevasta îngrozitoare!!! Pe care o detestam şi înainte să îl ia de bărbat, d-apoi acum! Duetul e superb :)

capricornk13 spunea...

sigur ca Banderas este mult mai mult decat cliseul pe care-l reprezinta la hollywwod! dealtfel se vede asta foarte bine in toate filmele in care joaca, face cliseul prea evident si-i stralucesc ochii prea tare sa nu te prinzi ca e autoironie acolo; iar casnicia lui cu melanie griffith este lucrul pe care-l admir cel mai mult la el: ca nu s-a lasat sedus de toate pitipoancele, ci este fidel, de atata vreme, unei femei care merita acest nume...

to-morrow spunea...

@Antoaneta: da, da, si filmele de care amintesti. Dar nu s-a plafonat el, poate nu are oferte mai de substanta... hmmm, sunt cam subiectiva :)

@Danangib: daca le vezi, mi-ar placea sa aflu parerea ta. Pana atunci, da o fuga in Malaga (pentru tine e mai usor), unde senor Antonio detine restaurantul "La posada". Am fost acolo dar in lipsa lui :)

@LiaLia: poate anul acesta sau la anul vom vedea vreun film in care Banderas sa ne arate cam ce stie. Nici mie nu prea imi place Melanie, cu vocea eterna de fetita razgaiata si joc destul de previzibil. In schimb, mama ei, Tippi Hedren, a fost si este o mare actrita (Hitchcok o aprecia foarte mult).

@capricornk13: ma bucur ca ai vazut ca Banderas este un actor mai bun decat lasa sa se vada in prezent. Despre Melanie nu am o parere grozava ca actrita dar ma bucur ca le rezista casnicia. De dragul lui, ea a invatat un pic de spaniola - am auzit-o vorbind (e drept, poticnit, ajutata de el, la un interviu in Spania). Iar fetita lor, Stella, vorbeste perfect spaniola). Antonio este un tata foarte bun si pentru ceilalti doi copii ai lui Melanie.

ina bixade spunea...

hmmm, mie nu mi-a placut niciodata Banderas, nici ca actor, nici ca barbat...gusturile nu se discuta, bine? ca sa nu avem discutii:) te puuuup

to-morrow spunea...

@ina bixade: nu ma supar, nu avem discutii... Dar ce actor iti place tie?

Antoaneta spunea...

Ei, s-a plafonat pentru ca a acceptat ofertele respective si a fost atât de naiv sã-si imagineze ca parasind Spania he will make it big in Hollywood. Si-a lasat inclusiv nevasta spaniola pentru o falsa diva cu voce de pasarica. Bardem will make it, a si început, dar asta pentru ca stie ce poate, si când, si cum.

to-morrow spunea...

@Antoaneta: ai facut o adevarata incizie chirurgicala in viata lui Banderas :) Eu nu il judec atat de aspru. O fi vorba de niste decizii mai putin inspirate, la vremea lor, dar nu poate ramane doar latin lover.

Dana spunea...

Fara legatura cu Banderas - multumesc mult pentru mana de ajutor in gasirea goeletei Phoenix (Speranta), mi-ai facut o mare bucurie (sau cum zice Clive: you made my day!).

to-morrow spunea...

@Danangib: cu multa placere! M-am gandit eu ca te vei bucura :) Si pentru mine e o incantare, acum pot urmari Phoenix-ul pe net :)