vineri, 18 septembrie 2009

Mic îndreptar de filme bune

Mi-a atras atenţia un top întocmit de o doamnă, jurnalistă şi scriitoare, care publică în ziare precum The Times şi The Telegraph.
Lista se ocupă de cărţi care au devenit filme. Mai precis, de cele mai bune ecranizări, fiindcă există cărţi care au fost adaptate nu numai o dată.

Acest top ar putea fi un adevărat ghid pentru filme bune. Filme pe care poţi să le vezi de mai multe ori, de-a lungul anilor. Conţine 25 de locuri şi le voi menţiona pe primele 10. Restul se găsesc aici.

1. Marile speranţe (Charles Dickens) – filmul din 1946, cu John Mills şi Jean Simmons
2. La răscruce de vânturi (Emily Bronte) – filmul din 1939, cu Merle Oberon şi Laurence Olivier
3. Să ucizi o pasăre cântătoare (Harper Lee) – filmul din 1962, cu Gregory Peck
4. Doctor Jivago (Boris Pasternak) – filmul din 1965, cu Omar Sharif şi Julie Christie
5. Ghepardul (Giuseppe Tomasi Di Lampedusa) – filmul din 1963, cu Burt Lancaster şi Claudia Cardinale
6. Tăcerea mieilor (Thomas Harris) – filmul din 1991, cu Jodie Foster şi Anthony Hopkins
7. Legături periculoase (Choderlos de Laclos) - filmul din 1988, cu Glenn Close şi John Malkovich
8. Somnul de veci (Raymond Chandler) – filmul din 1946, cu Humphrey Bogart şi Lauren Bacall
9. 39 de trepte (John Buchan) – filmul din 1935, regia Alfred Hitchcock
10. Domnişoara Brodie în floarea vârstei (Muriel Spark) – filmul din 1969, cu Maggie Smith

În final, trailerul de la Rămăşiţele zilei (Kazuo Ishiguro) – filmul din 1993, cu Anthony Hopkins şi Emma Thompson (locul 20 în acest top). Hopkins are o ţinută inegalabilă şi joacă perfect. Mai e nevoie să spun că mi-a plăcut enorm cartea, deşi am citit-o după ce văzusem filmul?!

10 comentarii:

vera spunea...

Ma intreb ce criterii are doamna respectiva. Caci e greu de crezut ca "La rascruce de vinturi" poate devansa, ca film zic, "Tacerea mieilor" sau "Ghepardul". Nu mai vorbim de "The remains of the day", care, ca si Ghepardul, mi se pare spre genial.

Dana spunea...

Greu de decis ce-as alege din lista de mai sus, cred ca depinde de varsta pe care o ai si de starea sufleteasca in care te afli; probabil ca acum 30 de ani as fi ales "La rascruce de vanturi", acum 20 "Tacerea mieilor", iar acum inclin spre "Legaturi periculoase" si "Ramasitele zilei".

to-morrow spunea...

@vera: este versiunea ei de filme care nu au facut de rusine cartea si in plus au avut succes la public; daca te uiti in articolul original, ea a scris cateva randuri la fiecare film, ca sa isi justifice alegerea.

to-morrow spunea...

@Danangib: eu sunt fan irecuperabil al filmului "Ramasitele zilei"; dar mi-au placut si filme mai noi, care se afla spre coada acestui clasament - cum ar fi "Trainspotting" (tradus la noi cu "Din viaţă scapă cine poate") "Lista lui Schindler" sau "No Country for Old Men" (tradus "Nu există ţară pentru bătrâni"). Cat despre "The Shining"/"Stralucirea", filmul m-a speriat si nu prea, dar cartea lui Stephen King mi-a dat fiori la vremea respectiva.

Antoaneta spunea...

Top...12, în ordine aleatorie:)

Moara cu noroc, Padurea spânzuratilor, Nunta de piatra, Baltagul, Duhul aurului, Duios Anastasia trecea, Între oglinzi paralele, Moara lui Califar, Dincolo de pod, Morometii, Craii de Curtea Veche, Cel mai iubit dintre pamânteni.

to-morrow spunea...

@Antoaneta: se aproba :)! As adauga, la repezeala: Pas in doi, Filantropica, D-ale carnavalului (filmul vechi, cu Grigore Vasiliu-Birlic), Ion. Sunt convinsa ca acest top poate ajunge top 50, de exemplu :)

Antoaneta spunea...

Daca ramânem la ecranizari Pas in doi si Filantropica nu se califica:)

Dar intra si De ce trag clopotele, Mitica?

to-morrow spunea...

@Antoaneta: ai dreptate si esti vigilenta - ca intotdeauna :). Pe astea doua putem sa le punem intr-o categorie speciala, la ne-ecranizari dar filme bune :)

Flavius Ţerbea spunea...

Ce simplu este cu internetul asta! Vrei sa vezi un film bun si nu stii? Nu raspunde prietenul care "se pricepe" la recomandat filme? Atunci domnul internet o rezolva elegant si ne usureaza viata. O sa le (re)iau pe rand ca sa nu mai citesc cartile. Sau mai bine citesc (si) cartile?:)

to-morrow spunea...

@Flavius Terbea: de aceea imi place netul, ca un clic te duce la informatia dorita! Eu as (re)vedea filmele, apoi as citi/reciti cartile respective.