vineri, 9 ianuarie 2009

De la short-story la micro-story


(sursa foto)
Să condensezi cât mai multe imagini şi gânduri în cât mai puţine cuvinte – nu e acesta visul oricărui scriitor? Să laşi fantezia cititorului să lucreze iar el să ducă mai departe povestea ta, în minte.
Probabil că astfel au gândit şi iniţiatorii Txt Lit competition. Un concurs de literatură concentrată. Extrem de concentrată. Şi modernă. Pentru că se desfăşoară în mediul virtual iar povestirea este cât se poate de mică, o micro-story de fapt, expediată prin...SMS!

În fiecare lună, candidaţii la premiu expediază (conform temei afişate pe site) câte un mesaj. Creaţia nu trebuie să depăşească 160 de caractere (incluzând aici cuvinte, spaţii, semne de punctuaţie dar şi textul STORY cu care începe micro-povestirea). Originalitatea şi umorul sunt preţuite. Nu numai cu vorbe. Premiul întâi are valoarea de minimum 50 de lire sterline. Da, da, participanţii sunt doar cei care folosesc reţelele mobile din UK.

Tema lunii ianuarie este „Promisiunea”.

Aici se găsesc exemple de sms-uri care au convins juriul să acorde premiul dar şi texte selectate pentru finală.

Am remarcat:
- textul câştigător din noiembrie (tema: Darul) - She opened the box with anticipation,it wasn't her birthday! Her face fell as the contents became apparant and she read the card 'all my love,van Gogh'

- premiatul lunii mai (tema: Sub nasul tău) - 'Aren't you the musical one son' said Dad. 'Don't know where you get it from.' Mum's blush rose as the postman passed the window, whistling tunefully.

Mai sunt şi altele, scotociţi paginile şi veţi vedea cum din fiecare frază poate creşte o poveste.

6 comentarii:

Antoaneta spunea...

Brilliant! Am dat mai departe:)

to-morrow spunea...

@Antoaneta: excelent! Sa afle lumea!!! Sa tasneasca sms-urile!

Anonim spunea...

foarte dragut, o sa incerc si eu sa scriu un microtext (-:

to-morrow spunea...

@jane: spor! uite asa, din micro-text in micro-text, creste creativitatea :)! ma gandesc sa scriu si eu micro-texte, ca la haiku-uri nu ma pricep...

Michael Haulică spunea...

puteti incerca aici: microtexte.wordpress.com

to-morrow spunea...

@michael: asadar, exista si in limba romana un site/blog asemanator. Asta e o veste buna pentru concizie :) Iti sugerez sa dai si premii, in acelasi spirit; un link spre un site cu povestiri sau poezii, de exemplu.