luni, 16 martie 2009

Leapşa culinară


(sursa foto)

Capricornk13 loveşte fulgerător şi îmi trimite o leapşă culinară, pe calea Internetului.

Soseşte seria: să ne ocupăm şi de trup, nu numai de spirit (de fapt seria nu există, acum am emis-o, dar poate că va lua formă, daca scriu cel puţin încă un articol).

Întrebarea este: ce te face să îţi lingi degetele ?

Răspuns:
- o ciorba cu ciolan afumat cât să simţi gustul de fum (numai un pic), ca o adiere

- paella cu fructe de mare (mâncată la scară industrială în cârciumioare pitoreşti, în concediu, în sudul Spaniei. Aici nu îndrăznesc, de teamă că fructele de mare nu ar fi tocmai proaspete şi pentru că vreau să conserv asocierea iberică între gust şi peisaj)

- pastramă de oaie, obligatoriu cu mămăligă şi must

- churros – acele gogoşi cilindrice şi lungi, înmuiate cu generozitate în ciocolată caldă (tot de la Spania mi se trage, noroc că nu găsesc şi aici, altfel aş târî după mine multe kilograme în plus) ; sunt puse în fotografia de la început

- slană cu ceapă şi cu pâine pe vatră – asociere simplă, arome puternice, e greu să te opreşti

- pastele (penne) cu mai multe feluri de brânză – le mesteci, simţi o întrepătrundere de gusturi, şi nu ştii când farfuria ajunge goală…

- un tiramisu suav şi discret, nu prea dulce

Mă opresc aici fiindcă mi se face chef să scotocesc în frigider şi nu se cade la această oră…

Leapşa se îndreaptă acum către oameni care vor scrie cu pricepere şi dăruire despre propriile răsfăţuri culinare: Antoaneta, Urmuzz, Sisiphe şi Kat.

16 comentarii:

Antoaneta spunea...

Iar nu ma prind in joc pentru ca-s prea multe. Churros sunt la Montreal, din America de Sud. Si paella, facuta de spanioli:) Si tiramisu - facut de mine, cum iti place tie;)

to-morrow spunea...

@Antoaneta: eu stiu ca tu povestesti frumos iar la capitolul mancare esti foarte priceputa la preparat. Rezulta o combinatie nimicitoare. Astept, totusi, sa preiei leapsa. Pleaaaase.

Anonim spunea...

Pai hai sa analizez de unde provin kilogramele mele in plus. Tete de Moine(este o brinza), sushi, tiramisu (fac un tiramisu nemaipomenit), Pizza, paste cu fructe de mare, chilli con carne si nu pe ultimul loc Quiche (orice fel, cu orice inauntru).

Ce crezi, ca eu nu maninc? :)

Simona

Urmuz spunea...

Citit, preluăm cu bucurie :)

sisiphe spunea...

leapsa asta a mai trecut pe la mine :D

to-morrow spunea...

@Simona: ufff, atatea gusturi, atatea minunatii culinare. Lasa, poti sa te rasfeti un pic, kilogramele vin dar tot ele se duc (atunci cand treci la salate).

to-morrow spunea...

@Urmuzz: multumiri pentru promptitudine, am vazut, am notat ideea in capul meu. Ba chiar mi-am permis un comentariu.

to-morrow spunea...

@sisiphe: am vazut. O fi sosit la tine, acum catva timp, dar nu de la mine :) Eu stiu ca tu povestesti frumos, de aceea m-am gandit ca mintenas soseste un articol cu tenta gastronomica.

simonacratel spunea...

Am inceput sa cred ca esti mai tinara decit mine. Cu mult. Mie putin imi pasa de kilogramele in plus. La 36 incepe sa nu-ti mai pese. Incep sa conteze alte lucruri. hahaha

to-morrow spunea...

@simona: mie mi-a pasat mereu de kilograme, indiferent de anii mai mici sau mai mari :)

to-morrow spunea...

completare pentru simona: nu sunt mai tanara decat tine, spuneam doar ca mi-a pasat de kg mele. In liceu era minunat, ca mancam mai putin vreo 2-3 zile si gataaa... 2-3 kg dispareau ca prin farmec. Acum dureaza cam o luna, deh, metabolismul, batranetile :)

Anonim spunea...

@to-morrow: multzam ca onorasi leapsa; eram sigura ca va duce la discutii despre kg in plus:) eu am bagat acolo aproape numai dezastre calorice, insa n-am fost niciodata grasa in viata mea (acum am 1,67 si 52kg) - deci se poate!:)

Anonim spunea...

Mai, mie n-a fost nevoie sa-mi pese. Pina am inceput sa iau medicamentele pentru astm care duc spre obezitate, am fost slaba ca un ogar. Acum fac sport, ca de infometat nici nu se pune problema, si cu adevarat nu-mi pasa daca sint mai plinuta. Imi pasa sa fiu santoasa, pe cit mai e posibil. Aspectul meu ma lasa rece, barbata-miu mi-a zis cind eram slaba, imi plac femeile slabe, iar acum imi zice imi plac femeile grase. De unde trag concluzia ca greutatea este doar un detaliu. La 1,55 cit am, am 55 de kilograme.

Simona

to-morrow spunea...

@capricornk13: inseamna ca ori faci multa miscare, ori ai un organism care nu face provizii :) oricum, e foarte bine pentru tine; eu imi tin in frau pofta pentru dulciuri (adica nu mananc prajituri zilnic - as fi in stare!)dar nu ma infometez, mesele mele sunt normale. Si e ok cu greutatea.

@Simona: rezulta ca sotul te place in toate formulele si formele - excelent! Transmite-i admiratia mea :) Iar greutatea ta e normala; ai dreptate, important e sa te simti sanatoasa.

Anonim spunea...

Mai bine mai tarziu decat niciodata, hop si eu/de la Durau.

to-morrow spunea...

@Kat: asteptam, asteptam... excelent, am vazut!