duminică, 22 martie 2009

Nuntă cu fluturi invitaţi


(sursa foto)

Nu este nici pasăre, nici floare dar are câte ceva din fiecare. La început se târăşte, apoi ajunge spre cer. Ou-omidă-nimfă-fluture. Mai pe scurt, metamorfoză – care fascinează scriitorul dar şi omul obişnuit. Omida se transformă în fluture, copilul ajunge adult... Un alt nivel de metamorfoză: adultul păşeşte spre viaţa în doi.

Poate de aceea lepidopterele ajung oaspeţi la nuntă. Aşa-numita „butterfly wedding” conţine un vârtej de „flori” zburătoare care învăluie nuntaşii în culori. Cred că reprezintă următoarea treaptă de la orezul care îţi intră în păr, ochi sau stă prea mult pe haine.

În America sunt firme specializate în livrarea de fluturi pentru un asemenea moment. Fluturii sosesc, păstraţi cu grijă în cutii (sunt făpturi fragile!). Ei vor fi eliberaţi când proaspătul cuplu iese pe treptele bisericii ori înainte de a intra în sala de petrecere. Dansează prin aer şi vor găsi copaci ori flori prin apropiere. O duzină costă în jur de 90 de dolari. Preţul scade când cantitatea creşte.

Fluturii Monarh (precum cel din poză) sunt nuntaţi de prim rang. După voltele din jurul însurăţeilor, un Monarh poate zbura cam 70 de km pe zi. Într-o săptămână el ajunge din SUA în Mexic, dacă vrea.

Şi cel mai populat stat din lume se bucură de afacerea cu fluturi, care înfloreşte în pofida crizei economice (ba chiar în paralel cu aceasta). În China, tinerii au porniri romantice şi cer „butterfly wedding”. Liu Gang, director al „Love Butterfiles Co”, nu mai pridideşte cu onorarea comenzilor. În medie, o nuntă înseamnă fluturi în valoare de 100 de lire, povesteşte The Daily Telegraph. Unele cupluri vor un număr norocos: 88 sau 199 de fluturi. Proaspeţii căsătoriţi sunt sfătuiţi să poarte culori vii şi să îşi tamponeze hainele cu un pic de nectar, pentru a stârni fluturii.

Nathaniel_Hawthorne spunea cândva: “Happiness is a butterfly, which when pursued, is always just beyond your grasp, but which, if you will sit down quietly, may alight upon you.”

...Poate de aceea sunt invitaţi fluturii la nuntă.

9 comentarii:

Vilhelm man spunea...

Iti doresc o duminica placuta!

ina bixade spunea...

Superbe culorile din poza! Si cred ca e adevarat, fericirea asta o fi un fluture...:)

to-morrow spunea...

@valy: multumesc. Si pentru vizita pe aici.

@ina: fluturii mi se par atat de gratiosi si de fragili... exact ca fericirea, nu :) ?
Doar de la ei vine expresia "butterflies in the stomach", care am observat ca se foloseste acum si in romana, tradusa cuvant cu cuvant, ca sa exprime starea de indragostire.

Antoaneta spunea...

Uite de-aia trupa Butterflies in My Stomach e atât de minunata

http://www.myspace.com/bimsromania

http://www.bimsromania.blogspot.com/

to-morrow spunea...

Multumesc de linkuri. Ascult mintenas.

Livresq spunea...

Tocmai citesc razboiul fluturilor si exact la cartea cu pricina mi-a fugit mintea citind post-ul. (pentru conformitate: http://atelier.liternet.ro/articol/2670/Paul-Cernat-Andrei-Ungureanu/Razboiul-fluturilor.html).
Asta daca urmaresti sa aprofundezi subiectul lepidopteric...

to-morrow spunea...

Multam pentru completarea la fluturi. Ce coincidenta, cu textul de pe liternet :) !

corector spunea...

Si la noi se poate deja pentru cine doreste cu adevarat: www.butterflytrading.ro

Bani sa ai...

to-morrow spunea...

@corector: ha, ha! uite ca romanul e intreprinzator si in vremuri de criza! m-am uitat pe site si am vazut ca firma e din bucuresti, deci mai bucurestenii care se nuntesc sunt privilegiati. interesant este ca au si porumbei...
multam de link, e bine de stiut ca moda aceasta a ajuns si in romania :)