miercuri, 8 iulie 2009

Câinele te ajută să citeşti


(sursa foto)

Scriam aici de copiii care citesc pentru cai. Se întâmplă în America.

Trecem oceanul şi vedem că în bătrâna Europă (în Anglia, mai exact) se petrece un lucru întrucâtva asemănător.

Care este cel mai bun prieten al omului? Am învăţat de mici răspunsul: câinele.

Un prieten bun nu râde de tine când poceşti un cuvânt. Iar în preajma lui ai o doză mare de relaxare. Păi ai putea să îi citeşti câteva pagini, fără teamă că la prima greşeală te corectează sau îţi scade nota.

Şi astfel s-a născut un proiect aplicat la o şcoală primară din Bournemouth, Dorset. O dată pe săptămână, patru copii au citit cu voce tare dintr-o carte. Durata lecturii: 45 de minute.

Publicul ascultător a fost format din patrupede: un Yorkshire Terrier, un Labrador, un Samoyed şi un ciobănesc. Ascultătorii i-au privit ţintă pe cititori dar cu o uitătură prietenoasă, au dat din coadă şi nu au formulat vreo critică. Cititorii, mai ezitanţi la început, au devenit tot mai siguri pe cuvinte şi au prins drag să citească.

Programul a durat un trimestru şi s-a încheiat de curând. Organizaţia Caring Canines, încurajată de rezultate, se gândeşte să îl aplice în continuare.

O mână de ajutor la citit, de la căţei :)

4 comentarii:

coryamor spunea...

trebuie sa fie tare culti acum cateii! :)

to-morrow spunea...

@coryamor: sunt sigura ca pana acum au invatat doua-trei povesti; si uite asa vor transmite neamului catelesc un set de "povesti de la oameni" :)

Anonim spunea...

Ce idee draguta!! Presupun ca ascultatorii erau fooooarte bine dresati. :D

to-morrow spunea...

@feeria: cred ca metoda s-ar putea aplica si in cateva scoli de la noi. doi-trei catei cumsecade s-ar gasi si ar sta sa asculte povestile copiilor.