luni, 6 iulie 2009

Românul şi curentul


(foto: vântul serios de la Marea Nordului)

Un adevăr verificat empiric: românului îi e frică de curent. Nu de cel de gândire, nici de cel electric (deşi...). O exprimare completă sună astfel: românului îi e frică de curentul nou.

Aici nu mă raportez la un tradiţionalism multisecular (care convieţuieşte paşnic cu adoptarea formelor de nou – vezi curtarea mall-ului).

Când spun curent nou, mă refer la ceva destul de banal: aparatul de aer condiţionat. Acestă cutie reprezintă un rău mai terifiant decât obişnuitul rău al geam deschis, menit să te atace când şi unde nu gândeşti.

Credincios zicalei: „Dintre două rele, să o alegem pe cea mai mică”, românul nu porneşte într-o zi toridă aparatul de aer condiţionat.

Acţiunea se petrece vara, în mijloacele de transport. Autobuz sau troleibuz Mercedes (iertare pentru reclamă), dotat cu aer condiţionat. În consecinţă, are geamuri minuscule care se pot deschide un pic. Afară sunt 30-şi-ceva de grade, înăuntru – peste 40, după socotelile mele. Acum ştiu cum se simt peştii prăjiţi în tigaie.

Cazul 1 (cel mai des întâlnit): şoferul nu porneşte aerul condiţionat, călătorii deschid geamurile miniaturale. În mers, o boare caldă, ca de uscător de păr, poposeşte înăuntru. Lumea transpiră cu stoicism, nimeni nu protestează, a sta într-o cutie de tablă încălzită pare o îndatorire firească, de la care nu te poţi sustrage. Resemnare mioritică. Apar două-trei evantaie improvizate din pliante publicitare.

Cazul 2: aerul condiţionat e pornit dar o mână voinică deschide cel puţin un geam. Răcoare nu mai există. Există în schimb bombăneli imperative: „Păi răcim de la aeru' ăsta, mai deschideţi un geam”. Cel puţin o doamnă are probleme cu spondiloza, cel puţin un domn are un junghi intercostal sau o poveste cu un curent malefic.

Cazul 3: taxiul nu are aer condiţionat. Explicaţie: e scump sau s-a stricat. Există şi taximetristul care NU porneşte aerul condiţionat, pentru că are alergie sau se îmbolnăveşte subit. Cu un corolar dâmboviţean: cui nu-i place, să nu se urce! Cel puţin două geamuri sunt coborâte generos iar căldura şi praful bucureştean se aşază cuminţi peste figura călătorului. La preţul de 1,4 sau 1,6 lei pe km.

...Ce bine că plouă seara!

19 comentarii:

coryamor spunea...

amuzant... si foarte adevarat. am invatat de mici copii sa ne temem de curent ("de la picioare te ia!" :) ), care cica e cel mai rau lucru care ti se poate intampla. deci... fereste-te de el. iar despre aerul conditionat se spune "e boala curata" :)

to-morrow spunea...

@coryamor: cineva spunea ca ce nu te ucide, te caleste :)! Cred ca avea dreptate. Romanul va trebui sa invete sa infrunte cutia numita aparat de aer conditionat, nu sa se teama de ea. Macar atunci cand e o mare toropeala in atmosfera...

Lola spunea...

serios, nu stiu daca mai exista alt popor care are credinta (si expresia) "a te trage curentul".
americanii rad de se prapadesc la ideea asta.

to-morrow spunea...

@Lola: of, of, cate rele face curentul... Trebuie starpit, trebuie inchise geamuri, ferestre... Cum spunea coryamor, copilul este invatat de catre parinti sa se apere de curent :)

Flavius Ţerbea spunea...

o, da! eu am locuit in romania cu un american (nu impreuna, fiecare cu camera si gagica lui, na, ca trebuie sa ma justific, sorry) si a venit asta la mine sa-mi spuna ca de ce noi, romanii, avem expresia "a ne trage curentul" si de ce suntem asa speriati de bombe cand vine vorba de deschis un geam si o usa in acelasi timp, de aer conditionat si altele din acelasi gen! Nu am stiut ce sa-i raspund si acum, fiind in America, inca nu am intalnit pe cineva sa zica ceva de rau despre "trasul curentului". Se pare ca asa ceva este specific nostru, propun sa patentam expreia (si senzatia) la nivel global! :)

to-morrow spunea...

@flavius terbea: alaturi de vechea miorita merita sa stea "a trage curentul". ca o trasatura definitorie pentru romanul de azi :)

Anonim spunea...

La ratb e alta faza, cea legata de costuri si permisiuni, etc. Autobuzul nu-i masina soferului, deci nu poate face ce vrea el.
Pe de alta parte, mie mi se pare ca romanii s-au raliat foarte bine la curentul asta nou, venit din cutia magica. Ba chiar sunt obsedati. Nu mai pot intra intr-un magazin fara sa stranut, sa mi se usuce gatul de temeperatura lor cretina de 16 grade. Diferenta mare de temperatura face foarte rau la plamani, iar asta nu are legatura cu felul in care ne trage curentul pe sfoara. :D
Pe mine ma mai si doare capul de la aerul conditionat. Aproape instantaneu. Depinde de cum e folosit. In mijloacele de transport e un calvar fara o portita de aer rece, dar acolo e alta treaba.
In fine, eu nu am in casa aer conditionat si traiesc asa bineee fara el. Poate-s eu mai sensibila, nu stiu, dar pana acum n-am crapat. :D

Anonim spunea...

PS: acum stau cu geamul si usa deschise. :D In acelasi timp! In aceeasi camera!

to-morrow spunea...

@feeria: eu cred ca daca e un autobuz cu aer conditionat, se va aloca motorina ca pentru consum cu aer conditionat; ca soferul face economie - asta e deja alta poveste.
nici mie nu imi plac aparatele pornite la 16 grade, ca parca intri in frigider; si nici reglate astfel incat aerul sa bata in cap; dar un jet racoros de vreo 22 de grade ar merge intr-o incapere, cand afara se topeste asfaltul.
apropo de PS-ul tau: deci rezisti la curent :)!

Anonim spunea...

:D americanii rid de multe chestii, unele mai tembele decit altele. doar sint poporul cu numarul maxim de comedii abjecte pe cap de locuitor!

pentru ei raceala e produsa de un virus si atit. circumstantele favorizante (cum ar fi curentii de aer care fura caldura corpului, slabind apararea organismului in anumite zone sensibile) sint, pentru americani, inexistente. pe-american il doboara coliziunea frontala cu virusul: care vine, pune stapinire, trosc, il termina. ceea ce explica de minune cum oameni perfect sanatosi, fara sa fi fost in contact cu altii virusati, cad bolnavi dupa o vintoasa rece.

sau, da, dupa ce i-a tras bine curentul. :D

pentru americani, oamenii sint aseptici. ei nu au colonii de bacterii in buzunare, sub unghii, in gura, in jurul anusului. virusurile sint strict continute (contained) in purtatori - bolnavii sau porcii sau curcile - sau in eprubete. ma si intreb cum le functioneaza sistemul imunitar... poate ca nici n-au.

romanii, saracii, au auzit mai tirziu de virusi; pe ei mai mereu ii trage curentul...

to-morrow spunea...

@gingav: nu ma pot pronunta atat de transant in privinta explicatiilor pe care le ofera americanii. Doar daca as trai acolo as putea sa vorbesc. Nici studii medicale nu am, ca sa explic eventuale efecte ale curentului.
Totusi, nu cred ca trebuie sa stam intr-o cutie incinsa (apartament, autobuz etc), de teama ca ne trage curentul. O adiere racoroasa nu face rau. Am incercat-o pe pielea mea :)

Anonim spunea...

da. voiam sa spun ca si panica romanilor fata de curent, si hohotul american fata de aceasta panica sint la fel de... meritorii. invocam una sau alta cind si cum ne convine.

ca deh, oameni sintem...

si mai ales romani. cu un simt, nu-i asa, extrem de acut al ridicolului.

stereotipul neaos e strigator de evident, de cunoscut si de demascator al tembelismelor noastre cultivate cu grija. si, da, sufocant. niciodata nu se scrie destul despre prostia romaneasca.

...dar in problema trasului curentului nu m-as baza pe chicotitul american.

to-morrow spunea...

@gingav: tot ce nu te omoara te caleste :)

jane spunea...

e o adevarata tortura sa mergi cu autobuzul zilele astea in bucuresti. mi-e dor de italia unde, chiar si in trenurile lor regionale (personalele noastre), era aer conditionat. nu-nteleg groaza asta. eu vreau casa cu aparat de a/c in fiecare camera!

to-morrow spunea...

@jane: si stai sa vezi, ca vine codul galben peste noi, de maine pana sambata. Poate atunci se porneste aerul conditionat in autobuze, cine stie?

jane spunea...

am indoieli serioase in privinta acestei masuri. astazi am ajuns acasa transpirata ca un tractorist... bleah.

to-morrow spunea...

@jane: pai azi inca nu era cod galben, nu aveai voie sa transpiri :) Ce sa zic, am ajuns sa ma simt mai confortabil la serviciu, ca acolo este aer conditionat pe cand acasa nu e :). Dar lasa, ca nu va tine canicula o vesnicie!

jane spunea...

la serviciu e f bine. cred ca ma mut acolo. :P
eu zic de ratb si metrou, care mi-au terminat. oricum, am inteles ca vineri va fi superba vremea. cred ca o sa-mi iau prosopul de plaja la mine si asa circul cu autobuzul. :)

to-morrow spunea...

@jane: da, va fi vreme de plaja de maine de la ora 14 pana sambata pe la ora 18, atunci se va potoli codul galben. cu bicicleta nu te sfatuiesc sa circuli, fiindca e praf si mai sunt si caini maidanezi care au drag de persoane pe doua roti. si uite asa solutia = vehicul cu 4 roti; si se duce protejarea mediului :)