duminică, 25 octombrie 2009

Biserică englezească pentru japonezi


(biserica din bloc)

Ce se află la etajele 21-22 ale unui zgârie-nori din Osaka? O biserică tipic englezească, venită din îndepărtatul Herefordshire, îşi înalţă cu mândrie turla.

Încă o dată rămân mirată de minunăţiile pe care le fac japonezii – da, oamenii aceia micuţi, zâmbitori şi harnici, pe care îi întâlneşti în străinătate, cu aparatele foto pregătite de atac cultural.

S-a întâmplat ca nişte japonezi să hoinărească prin Herefordshire şi să treacă pe lângă All Saints’Church din Brockhampton. Dragoste la prima vedere cu arhitectura veche şi cu peisajul rural. Dacă mă gândesc bine, valea râului Wye (unde se află Brockhampton) este prielnică pentru stări meditative. Scurt moment poetic: O sylvan Wye! thou wanderer thro' the woods,/ How often has my spirit turned to thee! spunea romanticul William Wordsworth.

Dar japonezii-turişti au reuşit să se smulgă din contemplare şi să scrie parohului (ce bine e sa ai site la biserică...). Ca să ducă acasă o fărâmă de Anglia, au obţinut permisiunea să construiască sora geamănă a lui All Saints. Toate detaliile, de la vitralii până la imperfecţiunile din piatră, au fost copiate cu meticulozitate japoneză şi cu laserul care nu dă greş.

În ultima vreme tinerii niponi au prins gustul căsătoriilor oficiate în biserici occidentale. Ca orice modă, are adepţii ei fermi, care sunt nevoiţi să călătorească în străinătate pentru o biserică vestică. Iată explicaţia mai pragmatică a colţului de Anglie răsărit în blocul turn din estul îndepărtat.

Acum, în blocul-turn-hotel din Osaka, la etajul 21, mirii vor găsi o biserică, studiouri foto, restaurant iar la etajul 22 vor intra în apartamentele nupţiale aferente.

Şi totul de la nişte turişti cu ochiul ager...

2 comentarii:

Mirona spunea...

Buna seara! ^_^
Pasiunea tinerilor japonezi pentru nunta in stil occidental a mai nascut niste minunatii: preotii care nu sunt preoti de fapt :D In timp ce noi, majoritatea, predam engleza la copilasi japonezi, niste baieti simpatici, dar nu prea educati in ale teologiei jucau rolul de preot la casatoriile japonezilor, fara ca pe acestia sa-i deranjeze in vreun fel lipsa de calitate oficiala de preot. Evident, nunta occidentala nu are vreo implicatie religioasa, pur si simplu le plac costumele, scena si scenariul :D

to-morrow spunea...

@Misaki: bine ai venit pe aici si bine ai revenit in Romania (am tras cu ochiul pe blogul tau). Inseamna ca tinerii japonezi din biserica occidentala au ceva in comun cu miresele din Romania care se fotografiaza in fata Arcului de Triumf: moda :)