duminică, 11 octombrie 2009

Herta Müller, fragmente

1. Fiindcă valul internaţional al Nobelului a măturat tot în aceste zile, am trecut cu vederea că Herta Müller se află printre finaliştii de la Deutscher Buchpreis/ German Book Prize 2009 (lista se anunţase încă de la jumătatea lunii septembrie). Numele câştigătorului îl vom afla mâine.

Börsenverein des Deutschen Buchhandels Stifung/ Foundation of the German Publishers & Booksellers Association acordă premiul în fiecare an, cu puţin timp înainte de Târgul de carte de la Frankfurt.

Cartea care a adus-o printre finalişti se numeşte Atemschaukel (în engleză - Everything I Own I Carry with Me).

Un fragment din roman, aici, tradus în limba engleză. Herta Müller realizase o serie de interviuri cu poetul Oskar Pastior , care trecuse prin ororile lagărului sovietic. Cartea se bazează pe aceste interviuri şi vorbeşte depre etnicii germani deportaţi în Uniunea Sovietică după cel de-al doilea război mondial.

2. Herta Müller poetă. Câteva din versurile sale, citite chiar de către autoare (cinci poezii sunt în limba română.

3. La această adresă se găseşte varianta în engleză a unui articol scris de Herta Müller şi publicat în Die Zeit în iulie 2009. Autoarea vizitase România în primăvară iar prezentul îi prilejuieşte şi o întoarcere în timp (povesteşte aici câteva episoade din prezent, în paralel cu secvenţe având ingredientele umilitoare şi terifiante ale traiului ante-1989).

5 comentarii:

Donazz spunea...

Mi-ar placea sa te cunosc personal cindva. La urmatoarea vizita pe continent! Sunt putini oamenii care merita cunoscuti indeaproape si cred ca tu esti unul din ei:)

to-morrow spunea...

@Donazz: Ha!Ma faci sa devin aroganta cu exprimarea din comentariul tau :)
Cand ajungi prin Romania noastra de toate zilele, mi-ar placea sa stam la taifas la o cafenea. Ca de la cetatean la cetatean - american, respectiv roman :)

Antoaneta spunea...

Multam...am copiat doua poezii la mine pe blog, si mâine dezvolt.

Indelible Bonobo spunea...

poate-ar trebui sa facem un club Herta :)

am mai gasit si cateva interviuri, pe langa ce e publicat pe sign&site

to-morrow spunea...

@InBonobo: sau macar un blog "cititori Herta Muller" si sa ii trimitem linkul agentului sau literar :)