joi, 22 octombrie 2009

“You see, but you do not observe”


(Sherlock Holmes văzut de Sidney Paget, 1904)

Joseph Bell, chirurg şi profesor la Edinburgh University Medical School, avea un mare talent de a citi în detalii. Ori de câte ori studia împreună cu studenţii săi vreun caz, Dr Bell făcea observaţii neaşteptate. Se lega de personalitatea sau de ocupaţia pacientului, deducea toate acestea din mici amănunte (să fi fost un precursor al Dr House?).

Printre studenţii la Medicină era şi Arthur Conan Doyle. Mai târziu, ajuns medic, tânărul Doyle avea prea mult timp liber în aşteptarea pacienţilor care nu se prea înghesuiau la uşa lui. Când nu juca fotbal (ca amator şi portar în echipa locală), Doyle stătea în cabinetul său din Southsea (Portsmouth). A început să scrie dar nu fişe medicale. Pe hârtie a apărut un anumit Sherlock Holmes care, ca şi profesorul Bell, compunea omul şi din mici nuanţe insesizabile pentru un ochi neantrenat.

Din acel cabinet cam liniştit, odată cu A Study in Scarlet (Un studiu în roşu, editura Leda), în anul de graţie 1887 a ţâşnit în lume detectivul Sherlock Holmes. Cu un aer dandy, mare fumător, maestru al deducţiilor logice şi amator de mijloace ştiinţifice. Care vorbeşte cu nou cunoscutul dr Watson cam aşa:
"I have my eye on a suite in Baker Street," he said, "which would suit us down to the ground. You don't mind the smell of strong tobacco, I hope?"

Astfel avea să apară cea mai faimoasă adresă din Londra: 221B Baker Street. Şi cum imaginarul trece câteodată în real, iată că acolo avem un muzeu cât se poate de adevărat.



Sherlock Holmes este online – am onoarea să vă prezint 221 B Baker Street în stare virtuală, cu 48 de scrieri deja canonice (din 60):)

Ca să fie buchetul complet, iată scrierile lui Arthur Conan Doyle - cu şi fără Holmes. Sunt aici şi aici.

6 comentarii:

cor y amor spunea...

sunt fana, neconditionat! am toate filmele si am scrierile complete in original, cu ilustratiile de epoca! miammm!!! revad sherlock holmes la nesfarsit, e greu sa ma plictisesc de atmosfera aceea!

to-morrow spunea...

@coryamor - desi e un muzeul cam...comercial, imi doresc sa ajung candva in 221B Baker Street. Ca sa vad obiectele si locuinta lui Sherlock, care e un personaj unic in literatura. Am gasit caracterizarea facuta de dr Watson, imediat dupa ce s-au mutat la faimoasa adresa:
"Sherlock Holmes = his limits
1. Knowledge of Literature - Nil.
2. Philosophy - Nil.
3. Astronomy - Nil.
4. Politics - Feeble.
5. Botany - Variable. Well up in belladonna, opium, and poisons generally. Knows nothing of practical gardening.
6. Knowledge of Geology - Practical, but limited. Tells at a glance different soils from each other. After walks has shown me splashes upon his trousers, and told me by their colour and consistence in what part of London he had received them.
7. Knowledge of Chemistry - Profound.
8. Anatomy - Accurate, but unsystematic
9. Sensational Literature - Immense. He appears to know every detail of every horror perpetrated in the century.
10. Plays the violin well.
11. Is an expert singlestick player, boxer, and swordsman.
12. Has a good practical knowledge of British law."

coryamor spunea...

da, si eu imi doresc sa ajung la muzeu, desi stiu ca e totusi un personaj fictiv...imi place sa cred ca a existat! nu-mi luati iluzia! :)

to-morrow spunea...

@coryamor: bine-bine, nu daram nicio iluzie. Sherlock a existat, altfel oamenii nu s-ar imbulzi la muzeu :)

Ana spunea...

@Ma bucur sa notez muzeul virtual. Mi-ar place sa-l vizitez intr-o zi pe cel real.Sherlock si povistile sale sunt intr-adevar perle ale genului. Cred dintre lecturile mele de policiers e unul dintre putinii autori pe care ii mai recitesc si azi cu placere (alaturi de Poe si romanul ant-politist al lui Durenmatt...)

to-morrow spunea...

@Ana: oldies but goldies, sherlock si parintele sau :)