"I speak of new cities and new people. I tell you the past is a bucket of ashes. I tell you yesterday is a wind gone down, a sun dropped in the west. I tell you there is nothing in the world only an ocean of to-morrows, a sky of to-morrows. I am a brother of the cornhuskers who say at sundown: To-morrow is a day." Carl Sandburg, Prairie (1918)
Un fost James. James Bond. La cel mai mare festival. De carte. Astăzi.
Întrebare: La care eveniment al Edinburgh Book Festival s-au vândut toate biletele în mai puţin de o oră (vorbesc aici de luna iunie, când au fost puse în vânzare)? Răspuns: La lansarea cărţii lui Sean Connery, pe care acesta a scris-o împreună cu prietenul său Murray Grigor - regizor şi scenarist. Scoţian, bineînţeles.
Being a Scot se numeşte volumul. Este vorba de autobiografia acestui "post-war Clark Gable", după cum a fost numit actorul de origine scoţiană. Indiana Jones, Casa Rusia, James Bond şi câte şi mai câte filme ... însă aceeaşi eleganţă de a juca plus masculinitate exprimată (fără stridenţă) prin voce, privire şi aplomb. Iar dacă Edinburgh înseamnă şi oraşul natal al lui Sir Sean, pentru ca Being a Scot să ajungă la cititori nici că se putea găsi o ocazie mai bună decât festivalul de carte.
O coincidenţă (oare?): lansarea autobiografiei coincide cu ziua de naştere a lui Sir Sean – el împlineşte astăzi 78 de ani ! Când i-o fi adunat?! Cei doi autori au înregistrat şi un filmuleţ(durează cu puţin peste 3 minute) care să trezească interesul publicului pentru Being a Scot (dacă mai era nevoie...)
În carte există un Sean Connery într-o ipostază neaşteptată – s-a îndeletnicit şi cu distribuţia laptelui, când locuia în Edinburgh – dar şi elemente de adâncime, cum ar fi studierea vieţii culturale scoţiene, reprezentată de poetul Robert Burns, romancierul Sir Walter Scott şi Maria Stuart, Regina Scoţilor.
Se cuvine în încheiere ca, alături de clasicul La mulţi ani, să se găsească şi un pic de muzică scoţiană. Scotland the Brave, imn neoficial al Scoţiei, spune:
Hark, when the night is falling Hear! Hear the pipes are calling, Loudly and proudly calling, Down thro' the glen. There, where the hills are sleeping, Now feel the blood a-leaping, High as the spirits of the old Highland men.
În varianta instrumentală (cimpoi, tobe etc):
Later edit:
Anul trecut am văzut Finding Forrester, cu un Sean Connery morocănos, scriitor retras din lume, aproape acrit şi sastisit de toate, care devine mentorul unui tânăr de culoare şi învaţă din nou să interacţioneze cu oamenii. Literatură, prietenie şi o lecţie de viaţă. Merită văzut. De mai multe ori. Trailerul:
Am vazut si eu filmul si mi s-a parut atit de bun, incit m-am mirat ca nu l-am vazut pomenit nicaieri .Ma bucur ca mai exista cineva caruia i-a atras atentia . Picai si eu acum pe blogul dumneavoastra si sint incintata de descoperire .
@ Monica, bine ai venit! Te mai astept pe aici. "Finding Forrester" e un film al lui Sir Sean despre care nu stiu de ce nu s-a prea vorbit. Dar uite ca reparam noi:)
@ Malina, musai sa vezi filmul. Apoi astept impresiile tale.
3 comentarii:
Am vazut si eu filmul si mi s-a parut atit de bun, incit m-am mirat ca nu l-am vazut pomenit nicaieri .Ma bucur ca mai exista cineva caruia i-a atras atentia .
Picai si eu acum pe blogul dumneavoastra si sint incintata de descoperire .
Merci de trailer. Vreau sa-l vad. :)
@ Monica, bine ai venit! Te mai astept pe aici. "Finding Forrester" e un film al lui Sir Sean despre care nu stiu de ce nu s-a prea vorbit. Dar uite ca reparam noi:)
@ Malina, musai sa vezi filmul. Apoi astept impresiile tale.
Trimiteți un comentariu