marți, 2 septembrie 2008
Călătorie în natură, fără mulţi bani
Traveling takes the ink out of one’s pen as well as the cash out of one’s purse, scria Herman Melville, cunoscut îndeosebi ca autor al romanului Moby Dick.
Un enunţ poetic (pentru cei care simt nevoia să aştearnă pe hârtie gânduri despre locuri şi oameni întâlniţi într-o călătorie) şi totodată o declaraţie de bun simţ (la o privire mai pragmatică asupra a ceea ce presupune un voiaj: bani).
Iată însă că partea a doua - a economiilor pentru o călătorie - este contrazisă de realitate. Există situaţii în care mergi într-un loc şi cazarea nu costă NIMIC. Exclud ipoteza rudelor sau a prietenilor. Deci… care este secretul?
Am aflat astăzi de existenţa reţelei WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). E vorba de un schimb. Concret: ţi se asigură cazare şi masă gratis, în mediul rural, la anumite ferme din întreaga lume (şi în România am văzut că sunt incluse câteva, pare-mi-se prin Ardeal). Cu o condiţie: să îi ajuţi la muncă pe proprietarii fermei, câteva ore pe zi (în grădină, la câmp, la îngrijirea animalelor – în funcţie de nevoile fermei).
Cum funcţionează WWOOF? Te înscrii în filiala din ţara unde vrei să călătoreşti – adică oferi câteva date despre tine şi plăteşti o sumă (modică). Ţi se pune la dispoziţie lista fermelor care primesc voluntari-turişti. Îţi anunţi intenţia cam cu două luni înainte de data preconizatei călătorii şi aştepţi să primeşti un răspuns. Înainte de a ajunge acolo, discuţi cu gazda: ce fel de muncă este, ce ajutor aşteaptă, câte ore pe zi etc. Unii au oi, alţii vaci, unii gâşte, alţii fâneţe. Nu poţi lenevi acolo. E ca şi cum ai merge la ţară şi ai da o mână de ajutor. Doar că “ţara” înseamnă o altă cultură, departe de a ta.
E simplu: ţi se oferă ceva şi dai altceva în schimb. Nu în ultimul rând, reprezintă o adevărată experienţă. Dacă te simţi în stare să trăieşti fără o cameră de hotel, aer condiţionat ori all-inclusive, dacă vrei să iei parte la viaţa unei familii rurale (oferta se întinde pe mai multe continente) şi dacă poţi duce o viaţă simplă, apropiată de natură şi de ceea ce acum se numeşte “organic farm”, acesta ar putea fi un început.
Se încumetă cineva?...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Foarte interesant.
Imi aduce aminte de doua intitative similare.
In Ungaria exista posibilitatea de a face schimb de copii pe timpul vacantei. Se da un anunt intr-un magazin (ceva de genul: am o fetita de 9 ani si un baietel de 6 ani, as vrea sa ii trimit in zona X. Primesc in schimb copii la mine - zona Y - intre virstele de 5 si 11 ani). De obicei copiii de la tara merg astfel sa isi petreaca vacantele la oras si cei de la oras merg la tara. Copiii de la oras invata sa mulga vaca, cei de la tara viziteaza muzee.
In Olanda este obieciul de a face schimb de case. Doua familii fac schimb de domiciliu pe o perioada determinata pe timpul vacantei avind astfel posibilitatea de a cunoaste si vizita o regiune noua fara a avea costuri.
Mie imi plac solutiile acestea ingenioase:)
PS Am mai scris mesajul acesta aseara dar cred ca s-a intimplat ceva cu el si s-a pierdut.
Excelenta initiativa, cu copiii citadini trimisi la sat si viceversa! Asa pot sa vada si sa se integreze si in alt tip de viata; mai mult, vor invata cate ceva.
In legatura cu schimbul de case, am auzit ca se practica, pentru un concediu, intre diversi cetateni din occident. Probabil cauta zone pitoresti dar si locuinte confortabile.
PS Nu stiu nimic de mesajul de care spuneai; eu nu l-am primit.
Se întâmplă ceva cu mesajele, şi de la mine se pare că au dispărut. pe mine m-ar încânta să fac schimb de casă/apartament cu cineva pentru concediu. Dar copilul cred că nu l-aş trimite singur în casa altcuiva, poate numai dacă i-aş cunoaşte foarte, foarte bine.
Cu locuinta e simplu; cu copilul, daca ar fi insotit de o ruda adulta, cred ca e ok.
Trimiteți un comentariu