sâmbătă, 28 martie 2009

Bătrânul din Cojimar şi marea


(foto: casa lui Hemingway - Cojimar, Cuba)

Andy Garcia are planuri mari: vrea să regizeze Hemingway & Fuentes, povestea anilor petrecuţi de scriitorul american în Cojimar, Cuba.
Garcia a scris deja scenariul, împreună cu nepoata autorului. Dacă totul va merge bine, Hemingway va fi interpretat de Anthony Hopkins iar Fuentes – de Andy Garcia.

Cojimar: un sătuc liniştit de pescari, în apropiere de Havana. Acolo a poposit un om care văzuse cu ochii lui ambele războaie mondiale şi Războiul Civil din Spania. Îi plăcea să scrie, să stea la taclale cu localnicii şi să pescuiască. A rămas. Vreo 20 de ani. A scris şi a pescuit.

Pescarul Gregorio Fuentes nu mai era tânăr când Hemingway l-a angajat pe ambarcaţiunea sa Pilar. Mare amator de trabuc, el este cel care l-a învăţat pe american cum se pescuieşte peştele spadă şi îi depăna tot soiul de istorii. Unii spun că Fuentes reprezintă modelul pentru Santiago din Bătrânul şi marea.

Când a împlinit 103 ani, Fuentes a urmat ritualul iniţiat cu zeci de ani în urmă: a mers la bustul prietenului său şi a turnat pe el rom, mărturisind că ar fi preferat să îl bea împreună. Un an mai târziu, în 2002, Gregorio Fuentes s-a sfârşit.

Statuia lui Hemingway (ridicată în 1962) priveşte spre apă şi este făcută din metal. Se spune că fiecare pescar din sat a contribuit cu câte un element (şuruburi, elice vechi) ca să se adune suficient material. Omul care stătea alături de ei în cârciuma La Terraza dispăruse. Le era dor de el.

Un fragment din reportajul lui Michael Palin, aflat pe urmele lui Hemingway. Fuentes, în vârstă de 101 ani, răspunde în forţă întrebărilor, simţind nevoia să apere memoria unui prieten. The Old Man...



O prietenie frumoasă. Înclin să cred că Gregorio Fuentes este Santiago.

Bonus: Hemingway's Cuba, Cuba's Hemingway – un articol scris de Valerie Hemingway. A fost secretara personală a autorului şi a locuit o jumătate de an în Cojimar.

6 comentarii:

capricornk13 spunea...

ce vis ar fi filmul asta! ii iubesc asa de tare si pe hemingway si pe hopkins si pe garcia ca nu m-as dezlipi de ecran...foarte frumos, merci de veste to-morrow:) sa-i tinem pumnii lui andy!

to-morrow spunea...

@capricornk13: iti impartasesc entuziasmul. Hemingway in sine este o poveste iar anii traiti in Cuba, adusi pe pelicula... de-abia astept :) !

Ana spunea...

ah! Hemingway...
doar ca in virtutea celeilalte discutii primul gand a fost ca si el s-a sinucis. Astept filmul cu curiozitate

to-morrow spunea...

@Annamari: Gregorio Fuentes a pierit la venerabila varsta de 104 ani (aproape impliniti). Oamenii din Cojimar nu l-au uitat, asa cum nu l-au uitat nici pe Hemingway.
PS: mi-am propus sa recitesc "Batranul si marea", pana apare filmul :)

Ana spunea...

nu ma mira ca un om care a avuut tenacitaa personajului din poveste a trait peste 100 de ani. La prima citire e o poveste trista (cartea) dar e atat de multa dragoste de viata...

to-morrow spunea...

@Annamari: cred ca Hemingway era omul care privea viata ca si cum ar bea paharul pana la fund. Oricat de amar sau de dulce ar fi lichidul din pahar.