De ce ţi-e frică nu scapi... am amânat eu să răspund invitaţiei la leapşă pe care a lansat-o Antoaneta (să nu te superi, Antoaneta, habar n-am avut că a trecut deja o lună) şi iată că leapşa loveşte din nou. Nu din Canada, ca prima dată, ci din SUA, de la Annamari.
Fatalitate! Trebuie să scriu...
Booon... după o imatură chibzuinţă şi după o privire fugară spre bibliotecă (mda, trebuie să fac ordine din nou în cărţi) voi răspunde dintr-o suflare:
1) Ce autor apare cel mai des la tine în bibliotecă?
Sunt doi: David Lodge şi Lucian Boia.
2) Din ce carte ai mai multe exemplare?
Din Regele scamator, de Ludmila Patlanjoglu (interviuri cu Ştefan Iordache, un povestitor înnăscut) – am cumpărat mai multe ca să le fac cadou. Mai am vreo trei.
3) De ce personaj de fictiune esti amorezată în secret?
De niciunul. În adolescenţă fireşte că mi-a plăcut Mr Darcy, din Mândrie şi prejudecată. Dar nu era un secret.
4) Ce carte ai citit cel mai des?
E de fapt o broşură – instucţiunile de la maşina de spălat ; mă încurc mereu în programe şi progrămele, în funcţie de culoare şi ţesături.
5) Care era cartea ta preferată la 10 ani?
Recreaţia mare, de Mircea Sântimbreanu – umor curat, creat de un adult care a văzut lumea prin ochii unui copil ; aş vrea să o recitesc dar nu o mai am.
6) Care a fost cea mai proastă carte citită anul trecut?
Nu am citit cărţi proaste anul trecut, sunt o norocoasă. Totuşi, există o carte spre care m-am dus cu cele mai bune intenţii dar nu am reuşit să intru în rezonanţă cu ea – Omul ilustrat, de Ray Bradbury.
7) Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut?
Aici mi-e teamă că voi nedreptăţi vreun autor – nu există cea mai, aşa cum pe o tavă sunt mai multe prăjituri gustoase şi nu te poţi decide. Am avut surprize frumoase cu literatura română – Tovarăşe de drum şi Cartea cu bunici.
8) Dacã ar trebui să obligi pe cineva sã citească o carte, care ar fi aceea?
Să oblig ??? Păi ar fi tortură! Nu aş obliga pe nimeni. În schimb, l-aş îndemna pe orice român să citească Grand Bazar România, o colecţie de povestiri scrise de un englez, Mike Ormsby, despre … ţara noastră. Are multă luciditate, are tone de umor iar lucrurile grele sunt privite cu o detaşare ironică. O lecţie pentru a renunţa la încrâncenare. Cartea există şi în limba engleză.
9) Cine crezi cã ar trebui să câstige premiul Nobel pentru literatură?
Eu nu ştiu. Juriul ştie.
10) Ce carte ţi-ar plăcea să vezi ecranizată?
Mi-ar plăcea să văd un film după Băiuţeii, de Filip Florian şi Matei Florian.
11) Descrie visul cel mai straniu care sa fi inclus un scriitor, o carte, sau un personaj literar?
Nu visez nimic din toate astea.
12) Care e cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o ca adult?
Jurnalul lui Bridget Jones. Şi m-a distrat.
13) Care e cartea cea mai dificilă pe care citit-o?
Kafka mă năuceşte.
14) Preferi autorii francezi sau ruşi?
Greu de spus. Cred că scriitorii ruşi.
15) Shakespeare, Milton, sau Chaucer?
Shakespeare, evident, pentru inteligenţa sa atemporală.
16) Ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?
Că îmi amorţeşte braţul când citesc într-o rână.
17) Care e romanul tau favorit?
Nu există unul singur.
18) Joci ceva?
Nu.
19)Povestiri, schite?
Huxley, Salinger, Saki, Agatha Christie, Cehov, Caragiale (să nu uit: Tudor Octavian are nişte schiţe excelente). Mai sunt şi alţii dar aceştia îmi vin acum în minte.
20) Non-ficţiune?
Tot ce are legătură cu a călători şi cu oamenii.
21) Scriitorul favorit?
Ca şi la romanul favorit – nu există unul singur.
22) Ce scriitor crezi că este supraevaluat?
Orice scriitor mediocru dar cu un PR bun poate ajunge supraevaluat.
23) Ce carte ţi-ai lua pe o insulă pustie?
Mătuşa Julia şi condeierul, de Mario Vargas Llosa.
24) Şi...acum ce citeşti?
Măscăricii, de V.S. Naipaul.
Gata! Cine doreşte să preia această leapşă, să pohtească!
Mai multe imagini decât vorbe
Acum 3 zile
17 comentarii:
Vaaai, uitasem de Saki - Lighioane si supralighioane, you're so damn right:)
@Antoaneta: veeeezi? Bine ca m-am hotarat sa preiau leapsa :)
Si cum iti place Naipaul?Ar trebui sa citesc si eu ceva de el (desi am fost neinspira ta sa ii citesc biografia mai intai)
@Annamari - problema e ca nu sunt foarte incantata :) E cam sumbru uneori si cam inghesuit, in cartea asta. Bineinteles ca ma dusesem ca la pomul laudat :) dar cred ca in ultima vreme au fost promovati destul de des autorii care pun accent pe multiculturalitate, pe ideea de strain intr-o societate. Sunt de acord ca e o tema generoasa dar conteaza ca autorul sa aiba un stil care sa "te prinda", ca cititor. Pana la urma, e vorba de perceptia personala a fiecarui receptor, care e cititorul.
Recreatia mare o poti gasi aici: http://www.scribd.com/doc/8016641/RECREATIA-MARE-Mircea-Santimbreanu-O-sa-va-prapaditi-de-ras-scenete-clasele-17
@Anonim: nici nu stii ce mare mare bucurie mi-ai facut cu acel link. Ai mii de multumiri de la mine! "Recreatia mare" e o carte minunanta pentru copii si adulti deopotriva.
Spune-mi si tu de o carte anume, poate gasesc si eu un link pentru tine :)
Multumesc inca o data.
Naipaul scrie foarte frumos, am facut o pasiune pentru el - cu exceptia fix a cartii pe care o citesti tu, si care nici mie nu mi-a placut :) Among the Believers: An Islamic Journey, The Mystic Masseur si Miguel Street sunt foarte nice.
ma bucur ca-ti place si Boia, e foarte smart, imi pare rau ca nu mi-a fost profesor.
@joaca: ce bine ca mi-ai spus! O sa incerc altceva scris de Naipaul, ca deja am renuntat la a citi "Mascaricii", nu m-a atras deloc stilul.
povestiri de huxley? nici nu stiam ca are [in schimb am consumat cu placere o tona de eseuri - le scrie chiar mai bine decat literatura, imho].
@tlon society: poate gasesti Collected Short Stories, incearca aici
http://www.amazon.com/Collected-Stories-Aldous-Huxley-Bantam/dp/0553077708
merci cred ca o comand. u know am o relatie ciudata cu H: de fapt nu'mi place prea mult ca scriitor dar are o onestitate care ma atrage [desi a luat'o razna pe final]. ceva gen camil petrescu.
poti citit carti de doua ori? adica... si mie mi-a placut de am murit matusa julia, dar pe o insula pustie cred ca mi-as lua o carte maaaaare din care nu am citit nicio pagina, macar sa ma tina cu mintea la ea cat mor de foame si de sete si de dor de civilizatie :)
ma gandesc ca daca stiu deja finalul, nu mai are acelasi impact.
@miki: cum sa nu? Daca citesti a doua oara o carte care ti-a placut (dupa ce o lasi sa se odihneasca macar o luna) te trezesti ca esti atenta la nuante. Si o privesti altfel. E ca si cum ai vedea un film (care ti-a placut, evident) a doua oara. Nu te mai intereseaza sfarsitul, ci CUM ajungi la sfarsit.
n'o zic ca sa sochez, dar eu cred doar in recitire: prima data n'am inteles nimic din nimic :P
pfoai, trebe sa ajung si eu la maturitatea asta intr-o zi :)
@tlon society: nu ma sochezi :) doar nu poti intelege totul dintr-o carte la prima citire; iar daca merita recitita, chiar ca e o carte buna.
@miki: pai tu ai ajuns deja dar nu vrei sa recunosti :)
ok miki m'ai enervat :P take it baby:
"nimeni nu poate sa citeasca doua mii de carti. in cele patru secole de cind ma aflu pe lume, nu cred ca am trecut de o jumatate de duzina. de altfel nu conteaza sa citesti ci sa recitesti. tipografia, acum abolita, a fost unul din cele mai mari neajunsuri pentru om, caci s-a silit sa multiplice ametitor texte ce nu erau utile."
[borges - utopia]
Trimiteți un comentariu