sâmbătă, 3 octombrie 2009

Favorit la Nobel: Amos Oz


(sursa foto)

Lumea spune că israelianul Amos Oz va fi numele anunţat pe 8 octombrie (Premiul Nobel pentru Literatură). Locul al doilea (ca şanse) îl ocupă scriitoarea algeriană Assia Djebar şi americanca Joyce Carol Oates.

E drept că şi anul trecut despre Amos Oz se spunea că va câştiga însă la final premiul a ajuns la Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Aşa că cei care au pariat pe numele lui aşteaptă cu înfrigurare. După cum se vede din tabelul de aici (de la Ladbrokes), cu toţi scriitorii care ar avea şanse, în opinia publicului.

Cărţi ale lui Amos Oz au apărut traduse în limba română la Polirom şi la Humanitas.

LATER EDIT: Între timp, tabelul arată ceva îmbucurător: pe locul doi pe lista favoriţilor la Nobel a urcat scriitoarea Herta Müller, autoare germană de origine română.


nichita stanescu - cantec (pune si tu..)
Asculta mai multe audio Diverse

8 comentarii:

capricornk13 spunea...

Ce mi-ar placea s-o lase mai moale cu ciudatetniile si sa ia Joyce Carol Oates, de exemplu... Mie Amos Oz mi s-a parut de necitit...

vio spunea...

citesc acum sotul meu, michael. sint prea la inceput cu lectura, ca sa ma hazardez sa-mi dau cu parerea, am citit insa Cutia neagra si mi s-a parut faina.
e greu sa "crezi" ceva despre un autor dupa o carte si 25 de pagini din a doua, poate m-am nimerit eu doar la subtirele (sa zicem ca ma refer doar la numarul de pagini), in fine, mie o carte buna, frumoasa etc., care-mi place, cu cit are mai multe pagini, cu atit imi place mai mult si nu vreau sa se termine (ca la clasa a patra aproximativ). mi s-a parut senzational meir shalev, de departe mai "valoros" decit amos oz, am si citit mai mult din el, sufar in felul meu:) ca nu e cunoscut in romania deloc (sau poate foarte putin) si ca peste tot dau de afirmatia amos oz e "Considerat drept cel mai mare scriitor israelian contemporan".

http://en.wikipedia.org/wiki/Meir_Shalev

cine crezi tu ca ia nobelul? :)

to-morrow spunea...

@capricornk13: azi te contrazic :), mie mi-a placut ce am citit de amos oz; de joyce carol oates nu mi-a cazut nimic in mana, asa ca nu ma pot pronunta in acest sens...

@vio: meir shalev nu stiu daca a fost tradus in limba romana; in schimb, a aparut o carte scrisa de verisoara lui, zeruya shalev, "soti si sotii" - ea a fost anul trecut la bookfest. Multumesc pentru link.

to-morrow spunea...

@vio: am uitat sa raspund la ultima intrebare - eu as spune ca il ia amos oz :)

Anonim spunea...

ii tin pumnii hertei mueller! :D

vio spunea...

sint surprinsa de cit de mult imi place sotul meu, michael. :)
verisoara-sa e mai bestsellaritsa decit el, da io cred ca el e mai profund. ca el nu e chiar best-seller. cel mult in israel.
m-as bucura pentru amos oz (am si eu motivele mele).
herta e pe lista anul asta? io credeam ca a fost anul trecut... :)

to-morrow spunea...

@gingav: multumesc pentru update :)!

@vio: da, topul de la Landbrokes o arata pe locul doi!

vio spunea...

ok. bravo ei!
cine a citit ceva de herta müller? :)
io zic sincer sincer ca nu, deocamdata!