duminică, 18 octombrie 2009

Frivolităţi confortabile


(sursa foto de beans on toast)

Anumite mâncăruri îţi aduc o stare de bine (nu socotesc aici caloriile, că altfel ar trebui să vorbesc de frunze de salată sau de iaurt).

Neuropsihologii care sălăşluiesc în laboratoare, pe lângă Universitatea din Sussex, aplecaţi pe studii şi cercetări, au făcut o descoperire: când se simt oamenii minunat în timpul mesei? Ei au studiat reacţiile voluntarilor la mirosul, gustul şi culoarea mâncării. Domnul Proust e valabil şi în Anglia - unele alimente au tras după ele amintiri din copilărie.

Dacă ai în farfurie ingrediente simple şi o culoare uniformă, confortul tău sporeşte, spun specialiştii. În aceeaşi notă gastronomică: mirosul cel mai plăcut este unul clar, pe care să îl recunoşti şi în alte dăţi.

Specialiştii de care vorbeam au calculat, printr-o formulă, indicele de confort adus de mâncare. Nu aprofundez.

Importante sunt câştigătoarele:
1. fasole cu pâine prăjită (de fapt, fasolea se află PE pâinea prăjită)/ beans on toast
2. cârnaţi cu piure
3. supă de roşii
4. plăcintă cu pui şi ciuperci
5. budincă de paste cu brânză

În încheiere, am găsit o voce serafică să povestească despre „beans on toast”.

Less than 15 mins:
How To Make Baked Beans On Toast

Mă simt datoare să iau în discuţie şi contextul cultural - britanicii au dreptul să poftească la cele de mai sus şi să intre într-o stare de bine, că doar au crescut cu ele.
La noi, în top s-ar afla (musai) sărmăluţele şi salata de boeuf, nelipsite din meniu la orice mare adunare gastronomică de familie. Oare ar intra şi mămăliguţa cu brânză? Încă nu m-am decis – e nevoie de un studiu...

14 comentarii:

Anonim spunea...

Eu votez mamaliguta cu branza pentru ca pe mine m-ar satisface mai mult decat sarmalutele.

simonacratel spunea...

Ce bieti oameni simplii... Eu dupa ce as minca asa ceva, mi-ar parea doar rau ca ma ingras si nici macar nu merita. hihihi

Anonim spunea...

Si oamenii care miros frumos ne induc o stare de bine (ma abat usor de la subiect).
De vreo doua ori am simtit un parfum divin emanat de un trecator/o trecatoare, insa n-am avut curajul sa intreb din ce sticluta magica provine izul.

Antoaneta spunea...

Uite, pe mine uniformitatea culorii din farfurie ma deprima. Ador tricolorul Italiei în farfurie: mozzarella, rosii, frunze de busuioc. Si auriul mamaligutei cu albul smântânii. Si combinatia de capsuni, zmeura si afine. Si rozul crevetilor cu salsa verde. Ce-i aia toast and beans? Brrrr

to-morrow spunea...

@Ionela: si eu, si eu; parca pica mai usor la stomac decat tocatura :)

@simona: in afara de numarul 1 din clasament, pe mine ma tenteaza mancarurile amintite. Ce, noi nu avem in traditie friptura de porc plus cartofi (eventual cu muraturi)? Care nu flateaza silueta :)

@K: si mie imi plac parfumurile dar nu imi place ca pot detecta maximum trei mirosuri, daca ma duc sa aleg/testez un parfum la magazin. Dupa ce apar cele trei, miresmele se amesteca si nu mai stiu care mi-a placut cel mai mult.

to-morrow spunea...

@Antoaneta: pai si bucatele enumarate de tine au culoare uniforma, adica nu sunt in degrade-uri sau in tonuri indecise :) creveti roz cu salsa verde? nu am incercat pana acum dar suna bine.

simonacratel spunea...

ba da, avem si noi, dar cine le maninca? Pe mine una nu ma tenteaza nimic de pe lista. Prefer iaurtul degresat cu fructe proaspete taiate in el. Ce sens are sa maninci asa dimineata? Toate sint bombe calorice.

simonacratel spunea...

Pentru ca englezii maninca asa ceva la mic dejun, asta vroiam sa zic.

simonacratel spunea...

Pentru ca englezii maninca asa ceva la mic dejun, asta vroiam sa zic.

simonacratel spunea...

Sau cel putin englezii pe care-i cunosc eu, ca stii cum e: cunosti un englez, nu conosti un intreg popor.

Dar chiar si asa, sa stii ca pe mine nu ma atrage nici pentru alte mese ale zilei vreuna din mincarurile enumerate. :)

coryamor spunea...

eu una votez pentru salata boeuf si mamaliga cu branza, ca "motoare" ale amintirilor din copilarie. la fel si friptura la cuptor impreuna cu varza acra, murata...sau iahnia de fasole cu muraturi facute de bunica.
in legatura cu baked beans, sunt innebunita si dupa fasolea aceea la cutie, oricat de nesanatos ar suna...nu traiesc in mediul cultural englezesc, insa m-am contaminat de la prieteni englezi si am invatat sa apreciez un bun english breakfast duminica, pe la 11 h... cel mai bun lucru e sa gusti ceva din cand in cand fara sa te gandesti la calorii...

to-morrow spunea...

@simona: cica masa de dimineata nu ingrasa :) dar nu vrei cu niciun chip sa incerci macar placinta? eu nu cred ca tu ai motive sa iti faci probleme legate de silueta.

@coryamor: si eu mai dau iama prin diverse mancaruri cu multe calorii, asa, ca sa nu zic ca n-am fost pe acolo:) dar fasolea nu prea ma incanta; poate fasole cu muraturi, ca exceptie exceptionala :)?

Urmuz spunea...

Capricii,

fasule cu ciolan afumat: nota 4327!

răspuns la leapşă în sfîrşit.

to-morrow spunea...

@Urmuz: multumesc de reactie lepseasca. Azi esti nemilos, ca doar ce am citit, si poftesc la afumatura de ciolan, care nu e in proximitatea mea :)