sâmbătă, 23 mai 2009

Boabe de sticlă

Boabele de sticlă, colorate sau transparente, te fac să vezi lumea în felurite chipuri, când o priveşti prin filtrul lor. Dacă le înşiri pe o aţă, ai un şirag de mărgele. A sosit timpul să le foloseşti doar ca podoabe. Dar ştii că adăpostesc imagini de lume.

O cerşetoare stă în faţa unei farmacii. Nu se potriveşte cu vremea, sfidează căldura cu o haină de ploaie şi o basma. Ţine mâna căuş. Un pensionar ţanţos (da, da, există o asemenea categorie) îi pune în palmă câţiva bănuţi. Nu aş fi luat în seamă scena dar l-am auzit pe el: "Ce, sunt prea puţini ? Dacă nu-ţi convine, dă-mi-i înapoi."
Cerşetoarea, cu un gest seniorial, îi toarnă omului monedele în palmă.

Am păşit pe lângă stupefacţia pensionarului, ocupată fiind cu stupefacţia mea...

2 comentarii:

miki spunea...

mie imi plac pensionarii tantosi. isi poarta cu madrie varsta si sunt multumiti cu ei, cu viata lor. ceilalti pensionari, devin frustrati si deci rai. suparatori.

iar gestul cersetoarei e surprinzator doar pentru ca e batrana. sau asa imi sugereaza mie descrierea ta. altfel, pustanii-cersetori fac asta tot timpul. sau, aia mai smecheri, te apostrofeaza ca esti zgarcit si iau si banii, dupa care iti intorc spatele revoltati :)

si imi aduc aminte mereu despre reportajele cu cat castiga un cersetor si ma intreb din nou: duuuude, de ce m-a dat mama la scoalaaaa???

to-morrow spunea...

@miki: pensionarii tantosi parca sunt mai nostimi decat cei care vad totul in negru si ofteaza dupa trecut; pensionarii tantosi sunt sfatosi dar emit o cantitate rezonabila de povete; si au umor :)
Cersetoarea era batrana, ai ghicit. Ha, ha, nu am intalnit cersetorii certareti de care spui. Dar nu e timpul trecut :)