marți, 30 septembrie 2008

Biblioterapie cu experţi


(Foto de pe site)

Pentru cei care simt că scot fum de la presiunile vieţii moderne, există acum o anumită scăpare, prin intermediul cărţilor. Câţiva autori, printre care se numără Alain de Botton şi Robert Macfarlane au iniţiat un remediu contra stresului care îl pândeşte pe omul modern.

Pe strada londoneză Marchmont, la numărul 70, a apărut Şcoala vieţii. Din păcate, în limba română deţine o conotaţie…hmm…specială (expresia “io am şcoala vieţii” mi se pare demnă de gura unui manelist al timpurilor noastre), în consecinţă voi recurge la denumirea englezească, “The School of Life”.

După această introducere cam neserioasă, să trecem la aspecte mai consistente.

Noutate absolută: ţi se prescriu cărţi (da, da, e un fel de reţetă) pentru o incursiune într-un anumit domeniu – ideea este că ai nevoie de cărţile potrivite, nu de maculatură. Dar fiindcă în lumea asta mare se publică vreo două cărţi în fiecare minut, de unde ştii pe care să o alegi?! Atunci intră în acţiune un biblioterapeut – faţă în faţă, ori la telefon sau prin mail. Orice nevoi spirituale ai avea, ţi le rezolvă.

La School of Life există şi experţi cu care te poţi întâlni pentru o discuţie în domeniul în care sunt maeştri. Costă 50 de lire pe oră şi ai nevoie de o programare. Ori măcar poţi vorbi cu ei la telefon sau prin intermediul mailului. Advertising, conversaţie, istoria artei, matematică etc. – lista completă a specializărilor se află aici.

Fraţii de peste Ocean ai britanicilor au aflat de iniţiativă. Iată un articol cât se poate de proaspăt, din New York Times.

3 comentarii:

Anonim spunea...

De la tine aflu mereu lucruri noi si interesante! Si ideea aceasta de "School of Life" mi se pare foarte foarte buna! E ca si cum ai avea in memorie un miros pe care nu il poti identifica, un miros care te relaxeaza, dar nu stii unde sa gasesti parfumul pentru ca nu stii ce este...Pana apare cineva si iti dezvaluie numele! E ca si cum asteptai dintotdeauna sa se intample ceva si nu stiai nici tu ce... Si se intampla si iti zici "Asta era, asta asteptam!"

Incze Klára spunea...

Mi se pare o idee geniala!

to-morrow spunea...

@ andutza: daca intri pe site-ul lor, vei vedea ca au si alte gaselnite!
@ klara: si mie mi-a placut teribil; ma gandeam ca, daca as fi fost in londra, as fi dat o raita pentru o "prescriptie" de carti!